Kiborult a háziorvos: Fejetlenül zajlik az oltás, a rendszer lassan eléri a teljesítőképessége határát

Mindenki nehéz helyzetbe került a szervezetlenség miatt.

Hiába regisztráltak a koronavírus-elleni vakcinára, sokan semmilyen tájékoztatást nem kapnak arról, hogy mikor kapják meg a védőoltást. Az idősek közül ezért a legtöbben háziorvosukhoz fordulnak információért. Az egyébként is leterhelt orvosok viszont sok esetben ugyancsak utolsó pillanatban értesülnek az oltási sorrendről – derült ki az ATV Híradó riportjából.

A Híradóban egy 71 éves súlyos, krónikus beteg arról beszélt, hogy péntek délután kapott értesítést a háziorvosától, hogy másnap kellene megjelennie a Honvéd Kórházban, hogy megkaphassa az oltást.

A kerekesszékes férfi azonban ilyen rövid idő alatt nem tudta megoldani az oltópontra szállítását, így végül nem kapta meg a vakcinát.

A 15 ezer forintos betegszállítást pedig nem tudja minden esetben kifizetni.

Babos Örs Levente, maglódi háziorvos az ATV-nek elmondta, a háziorvosok is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen most mindenki tőlük szeretne információkat kapni az oltással kapcsolatban. Babos szerint azonban sokszor ők is csak néhány órával az oltás előtt értesülnek a pontos a sorrendről.

Elmondása szerint olyan is előfordult, hogy délután fél ötkor értesítették, hogy másnap reggel fél kilencre szervezzen le hat, 80 év fölötti krónikus beteget, akik be is tudnak menni az oltásra.

Babos ugyanakkor hozzátette, a szakmai elvárás az lenne, hogy a legveszélyeztetettebbeket küldjék az oltásra, de mivel ilyen rövid határidőkkel dolgoznak, azokat küldik, „akik mozdíthatók”.

A háziorvos arról is beszélt, hogy szerdán elvileg 100 darab kínai vakcinát kap. Egyelőre azonban nem tudja, hogy az előírt 5-6 nap alatt hogyan fogja ezeket beadni, hiszen az oltás mellett rendelnie is kell.

Babos szerint a háziorvosi rendszer lassan eléri a teljesítőképessége határát.

A teljes adást >>IDE KATTINTVA<< tudod megnézni.

 

Valódi Hírek