FRISS: Itt vannak az ellenzéki vizsgálóbizottság javaslatai ahhoz, hogy ne durvuljon el a harmadik hullám (+videó)

Megtartották a második ülésüket.

Az ellenzéki pártok által összehívott Covid 2021 Vizsgálóbizottság pénteken megtartotta második ülését, amelyen az elsőhöz hasonlóan az állandó tagok ezúttal is külső szakértők – így Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász, Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője, Liszka Tamás, a Budapest Film Zrt. vezetőjének -bevonásával tárgyaltak a kormány járványkezeléséről, illetve annak hiányosságairól.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Cseh Katalin, a Momentum képviselője elmondta, a szakértők vélekedése szerint a járvány harmadik hullámában óriási előrelépést jelentene, ha a kormány kiterjesztené a kontaktkutatást és a széleskörű tesztelést is lehetővé tenné.

Emellett Cseh elmondása szerint szó volt arról is, hogy a mozijegyek áfájának 5 százalékkal való csökkentése nagy mértékben segítené a bajba jutott ágazatot, akárcsak az, ha a vendáglátósok számára ingyenessé tennék a közterülethasználatot.

Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője Soós Adrianna beszámolója alapján „aggasztónak” nevezte azt, hogy a járvány első hulláma után nagyon sok dolgozó hagyta ott az egészségügyet, és habár a második hullámban a pályaelhagyás némileg „lecsillapodott”, a kormány új egészségügyi törvénye miatt ismét megszaporodott azoknak a száma, akik már nem az egészségügyben képzelik el a jövőjüket.

Így javaslatuk szerint a dolgozók számát nemcsak megőrizni és gyarapítani kell, hanem az utánpótlásra is hangsúlyt kell fektetni.

Az MSZP részéről Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a mai megbeszélés során kiderült, a magyar kormány nem koncentrál a kontaktkutatás és a tesztelés kapacitásainak fejlesztésére. Erre vonatkozóan ők azt javasolják, hogy

a harmadik hullámban akár civil önkéntesek, más ágazatok dolgozóinak bevonásával is, de fontos lenne ezen változtatni, „hogy még csírájában elfolythassuk a járvány továbbterjedését”.

Emellett az ülésen felmerült az oltási terv és annak hiánya is, hiszen a kormány oltási programja nem tartalmazza sem a pedagógusokat, sem a kiskereskedelemben vagy tömegközlekedésben dolgozók százezreit – mondta Harangozó.

Az MSZP politikusa szerint a Budapest Film Zrt. vezetője is megerősítette azt a javaslatukat, hogy az újranyitás után az oltásban részesülők

kapjanak egy olyan vouchert, utalványt, amit azon a területen lehet majd felhasználni, amik eddig hatóságilag zárva voltak, így a mozikban, éttermekben, kávézókban, szállodákban vagy színházakban.

Varga Zoltán, a DK képviselője szerint a Vizsgálóbizottság többek között arra keresi a választ, miért van az, hogy miközben az országban családok ezrei, tízezrei maradtak jövedelem nélkül, „az Orbán-közeli miniszterek kitalicskázzák a pénzt, helikopterrel járnak haza, a NER luxusrepülőgépe lassan ösvényt ver Dubaj és a Maldív-szigetek között”.

„Illetve arra is, hogy a gazdaságvédelmi alap milliárdjait miért nem arra fordítják, ahol szükség lenne, miért Mészárosék gazdagszanak ebből” – mondta Varga, aki szerint ezekre a kérdésekre meg fogják találni a választ, „és az Orbán Viktornak nem fog tetszeni”.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa elmondta, miközben az első hullám során a kormány még hallgatott a szakemberek tanácsára a járványkezelés tekintetében, a második hullámban már a „politikai logika” kapott elsőbbséget.

„Ez okozta az olyan tragikus számokat, időszakos eredményt, amit mostanra elkönyvelhetett az ország: közvetve és közvetlenül 15-20 ezer ember vált a járvány áldozatává”.

Szabó Tímeának, a Párbeszéd politikusának köszönhetően tegnap került nyilvánosságra az a hír, hogy a Szent Margit kórházban a dolgozók két és fél hónapja nem kapták meg a beígért pluszjuttatást.

A kórház vezetősége ma a 24.hu-nak úgy reagált reagált az ügyre, hogy három hónapra előre fizettek 50 százalékos bérpótlékot, ez az összeg magában foglalta a decemberi és januári kiegészítő juttatást is, és februártól pedig az alapilletményen felül 50 százalékos bérkiegészítésben részesülnek az ápolók.

Soós Adrianna, a FESZ vezetője ugyanakkor az ülésen arról beszélt, hogy szakszervezeti vezetői tapasztalata alapján olyanról, hogy előre fizetik ki a béreket még soha nem hallott

– mondta Tordai, aki szerint az történhetett, hogy a kórházban elfogyott a pénz és nem kaptak kormányzati segítséget, ezért az ügyet nem hagyják annyiban.

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni: