Fény derült a botrányra: Mészárosék építkeztek illegálisan egy természetvédelmi területen Érden

Bemutatkoznak a NER polihisztor gázszerelőjének gyermekei.

Elmarasztalta a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a Kontimer Kft.-t és a Mészáros Lőrinc gyermekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt.-t. A két céget „építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység és engedély nélkül végzett forgalomba helyezési tevékenység miatt” vonták felelősségre.

Tetlák Örs, Érd alpolgármestere tavaly novemberben ismeretlen tettes ellen tett feljelentést egy

olyan új útszakasz miatt, amely több magánterületen, valamint a helyi Natura 2000 természetvédelmi területen halad keresztül.

A Fejér B.Á.L. 2019 februárjában, az előző kormánypárti városvezetéssel kötött szerződést egy új köznevelési centrum megépítéséhez.

A beruházás során egy új, engedély nélküli út is épült, amelynek építtetője ismeretlen volt. Az alpolgármester által közzétett levélből kiderült, hogy a Fejér B.Á.L. és a Kontimer közös projektjéről van szó.

Az új köznevelési intézmény építése során keletkezett, hulladéknak minősülő építési és bontási törmelékeket használták fel az útburkolat építésekor. A hatályos szabályok szerint

a törmeléket szemétlerakóknál kellett volna a cégeknek elhelyezniük.

A 2019-es őszi önkormányzati választásokon az addig regnáló, fideszes városvezetést a Csőzik László vezette ellenzéki összefogás váltotta a település élén. Az érdi önkormányzat illetékesei 2020 tavaszán megkeresték az útszakasszal kapcsolatban.

A projekt vezetője elmondta, hogy sokan keresték őket a beruházás során, a teherautók által megnövekedett zaj- és porszennyezés miatt. Az alvállalkozó, a Kontimer Kft. emiatt más utat választott az építkezés alatt termelődött törmelékek elszállítására.

A meglévő főút elvileg nem volt alkalmas a szállításra, ezért a projektvezető 2019 első felében megállapodott T. Mészáros András akkori érdi, valamint König Ferenc sóskúti polgármesterrel. A megegyezés szerint a cégek vállalták, hogy elszállítják a törmelékeket, valamint azt is, hogy az iskolánál kitermelt köves földből utat készítenek.

Ennek ellenére a megegyezésről egyetlen dokumentum sem született. A hatóság szerint a két cég valótlanul állította, hogy az érintett sóskúti, illetve érdi utakon egy kivétellel csak útfelújítást végeztek volna.

További tény, hogy a Natura 2000 besorolású természetvédelmi területen a környezetvédelmi hatóság engedélye nélkül építkeztek. A járási hivatal megállapította a két cég felelősségét, és arra

kötelezték őket, hogy 30 napon belül zárják le az utat, és mindösszesen 90 nap alatt állítsák vissza az eredeti állapotot.

Tetlák Örs, Érd jelenlegi alpolgármestere Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy az ügyben iratbetekintésen vett részt a Budaörsi Rendőrkapitányságon. A hatóság két szakértőt rendelt ki, akiktől még a környezetvédelemmel és hulladékgazdálkodással kapcsolatos összegző megállapításokat várnak.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek