Felhatalmazás nélkül tárgyalt Gulyás Gergely az önkormányzatokkal

Így egyeztet a Fidesz.

Egyeztetésen vettek részt Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vezetői, ahol a világon semmi nem történt — erről Gémesi György, a MÖSZ elnöke, és az elnökség tagjai közül Nyirati Klára és Wittinghoff Tamás számolt be az eseményről tartott online sajtótájékoztatón.

A MÖSZ képviselői az alábbi követelésekkel érkeztek az egyeztetésre:

  1. A kormány teljes mértékben kompenzálja a nagyobb településeket az elvont hipa-bevételek miatt, mint a 25 ezresnél kisebb településeknél.
  2. Essen szó a járvánnyal kapcsolatos kiadások kompenzációjáról.
  3. A gépjárműadó-bevételeket a kormány adja vissza az önkormányzatoknak.

Wittinhoff Tamás, Budaörs polgármestere az egyeztetésről azt mondta: azon az égvilágon semmi nem történt.

„A miniszter úr mindenre azt mondta, hogy kormánydöntésnek kell megerősítenie. Felhatalmazás nélkül érkezett ezek szerint.”

— fogalmazott.

Nyirati Klára bajai polgármester közölte: ők elmondták a véleményüket, és konkrét számokra számítottak arra vonatkozóan, hogy a kormány hogyan fogja kompenzálni a 25 ezer fősnél nagyobb településeket az elvonások miatt.

Nem kaptak konkrétumokat, Gémesi György pedig hozzátette:

Gulyás még arra sem tudott kielégítő választ adni, hogy miért pont 25 ezer főnél húzták meg a kompenzáció határát, ahogy arra is csak a vállát vonogatta, hogy miért kaptak egyes települések egyedi támogatást, míg mások nem.

A miniszter azt mondta az önkormányzati vezetőknek:

„a kormány március végéig egyesével fog tárgyalni velük, áttekintik az egyes önkormányzatok finanszírozási helyzetét és a kompenzációs igényeket.”

A MÖSZ úgy véli, hogy ez egy kísérlet az önkormányzatok leszalámizására.

Elmondták: ha a kormány nem kompenzálja a kiesett bevételeket, akkor nehéz döntéseket kell meghozniuk, ezzel együtt remélik, hogy konkrét válaszokat kapnak.

 

Valódi Hírek