Totális káosz: Idős regisztráltak maradnak oltás nélkül, mert utazniuk kéne hozzá, vagy mert nem tudnak járni

Van, akinek 130 kilométert kellett volna utaznia egy AstraZenecáért.

Egy idős etyeki férfinak 130 kilométert kellett volna utaznia, hogy beadassa az oltást — derült ki az ATV keddi Híradójából.

A Híradó a 60 év alatti krónikus betegek oltásáról készített riportot, amelyből kiderült, hogy bár az ő oltásuk az etyeki rendelőben zajlik az AstraZeneca vakcinájával, a 60 év felettiek már nem ilyen szerencsések: nekik

majdnem egy órát kell utazniuk azért, hogy megkaphassák a számukra kijelölt Pfizer vakcinát.

„Fehérvárra kell menni, innen 65 km-re az oltóközpontba, mert közelebb nincs oltóközpont”

— mondta a Híradónak egy 80 éves férfi, aki ráadásul betegsége miatt nem is tud ennyit utazni. A férfi jelezte, hogy nem tud Székesfehérvárra utazni az oltásért, így most vár, hogy mikor kerül sorra.

Egy 91 éves debreceni nő is hasonlóan járt: regisztrált az oltásra, amit már megkaphatott volna, azonban ő nem tud járni, a háziorvos pedig nem megy ki hozzá oltani.

A Koronavírus Tájékoztatási Központ azt közölte a Híradóval, hogy

az oltópontokra történő szállítás megszervezése a háziorvosok feladata. Igény esetén betegszállítót is nekik kell intézni.

Időközben a kínai oltóanyag is megérkezett kedden az országba, amivel Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője szerint akkor kezdődhet meg az oltás, ha az NNK ellenőrzi a vakcinát, és megadja az engedélyt.

Addig is folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása az oltópontokon a Pfizer és a Szputnyik, a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása a háziorvosoknak biztosított AstraZeneca-vakcinával.

A riportot >>ITT<< tudod megnézni.

 

Valódi Hírek