Gyurcsány reagált Orbán évértékelőjére: Ideje lenne úgy kezelni az országot, mint ahol felnőtt emberek élnek (+videó)

Megválaszolt.

„Szerintem az alapkérdés egyszerű: arra kell biztassuk honfitársainkat, hogy tartsák be a szabályokat és oltassák be magukat. Ezzel nem érdemes vitatkozni, kár buta vitákba belemenni, hogy az ellenzék nem akarja, hogy az emberek beoltassák magukat.

Ez nem így van. Őszintén szólva én azt gondolom, hogy előbb-utóbb az orosz és a kínai vakcinának is lesz engedélye, de abból, hogy mi óvatosak vagyunk, nem érdemes politikát csinálni” – mondta Gyurcsány Ferenc az Orbán Viktor évértékelő beszédére adott reakciójában.

A DK elnöke szerint a kormánypártok nem tisztességesek, amikor azzal vádolják az ellenzéket, hogy az oltásellenes, mert „ez nem így van”.

„Minden bizonnyal a kormányfő igazságot mond, amikor a gazdaságról beszél, miért gondolnám, hogy nem azt teszi? Mégis, ez az ország régen volt akkora bizonytalanságban, mint mostanában”

– vélekedett Gyurcsány, aki szerint a kormányfő által sugallt optimizmust jelenleg sokan nem látják az országban.

„A bánat tudja, hogy ő milyen statisztikai számbavétel történik, amire ő hivatkozik. Mi magunk körül nagyon sok helyen, nem mindenhol, de nagyon sok helyen pusztulást és reménytelenséget látunk” – fogalmazott a DK-s politikus, aki „érzéketlennek” látja a kormányt, olyannak, aki „a sajátjaira vigyáz, építi azt a világot, ami az övé, de ezen túlmenően nagyfokú érzéketlenséggel fordul a világ felé”.

Gyurcsány szerint nincs még egy olyan ország, ami ilyen keveset adott volna bértámogatásra, egzisztenicia- és munkahelymegőrzésre, mint Magyarország, amely ebből a szempontból az utolsók között van az Unióban.

Orbán azon bejelentésére, hogy hamarosan “Magyarország legnagyobb” egyetemfejlesztési tervét vezetik be, amelynek keretében 1500-2000 milliárd forintot fognak befektetni a hazai felsőoktatásba, Gyurcsány úgy reagált, „minden bizonnyal sok lesz a beruházás, amiből minden bizonnyal önök sokat el fognak lopni”.

Gyurcsány szerint az egyetemek körül zajló modellváltás valójában arról szól, hogy pár ember tulajdonába kerül a nemzeti vagyon egy része, „szellemi és fizikai vagyona”.

„Önök valójában azt teszik, hogy meglopják a nemzetet, mert tartanak attól, ami még a felsőoktatásban van” – jelentette ki a politikus, aki szerint Orbánék privatizálják, magánkézbe adják az egyetemeket, „amit én nagyon súlyos bűnnek tartok”.

A DK elnöke arról is beszélt, hogy a parlamenti választásokig hátralévő egy évben sokszor fel fog merülni a neve, amit a kormánypártban olyan jelzőkkel társítanak, mint „szemkilövető, hazug, részeges, anyagyilkos, minden elő fog itt jönni”. Erre a kijelentésre a kormánypárt részén ülő politikusok közül valaki bekiabálta, hogy „van még”.

„Van még, ahogy önt és értelmi inteligenciáját, erkölcsét ismerem, biztosan van még. Éppen erről beszélek. Arról beszélek, hogy ennek az országnak súlyos problémái vannak akár magával a járványhelyzettel kapcsolatosan is. Mi történne akkor, ha ezekről okosan, az országot felnőttként kezelve beszélgetnénk, és önöknek nem az lenne a válasza mindenre, hogy ‘Gyurcsány’?”

– tette fel a kérdést a DK-s képviselő.

Gyurcsány ehelyett „mélyebb gondolkodást” javasolt a kormánynak, mondván, tekintsék olyan partnernek az országot, ahol felnőtt emberek laknak. Ahogy a DK elnöke szerint a járvány- és válságkezeléshez is elengedhetetlen lenne, hogy a kormány valamennyi polgárt partnernek tekintse, mert szerinte csak így lehet hazáról, nemzetről vagy nemzeti összefogásról beszélni.

„Önök viszont nem ezt teszik, önök felülről lefele beszélgetnek velünk. Önök valójában nem a nemzetet képviselik, hanem saját hatalmi ambíciókat, hazug és tisztességtelen módon” – zárta felszólalását Gyurcsány Ferenc.

A teljes beszédet itt tudod megnézni:

Valódi Hírek