Ellenzéki bizottság: Saját hóbortjaira verte el a kormány a gazdaságvédelemre szánt pénzt

Szerintük már az első ülés után nyilvánvaló, hogy a kormány teljesítménye katasztrofális.

Ahogy azt mi is megírtuk, az ellenzéki pártszövetség képviselői által megalakított Covid 2021 Vizsgálóbizottság ma délelőtt kezdte meg a munkáját főként azzal a céllal, hogy átfogó képet adjanak az Orbán-kormány járványkezeléséről, illetve megvizsgálják a kormány stratégiáját gazdasági és egészségügyi, illetve a vakcina szempontjából is.

Az ellenzéki pártok képviselői közös sajtótájékoztatón számoltak be a szakértők bevonásával zajló első ülés eredményeiről.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője elmondta, hogy a vizsgálóbizottság munkáját azért is tartják fontosnak, mert az elmúlt egy évben egymásnak ellentmondó információk, statisztikai adatok láttak napvilágot a kormánypártok részéről.

Az már az első ülésen teljesen világossá vált, hogy Orbán Viktor és kormánya a „végletekig elbaltázta a járványkezelést” az egészségügy és a gazdaság területén is – mondta Szabó, így szerintük normális kormányzati intézkedésekkel meg lehetett volna akadályozni azt, hogy ne Magyarországon legyen az egyik legrosszabb a halálozási ráta uniós szinten, illetve világviszonylatban is.

Szabó szerint a gazdasági téren pedig az ülésre meghívott szakértőktől megtudták, hogy

a 3600 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapból, optimista számítások szerint is csak 900 milliót költött a kormány valóban gazdaságvédelemre, 2500 milliárd forint, azaz az alap 75 százaléka viszont nem az emberek megsegítésére,

hanem többek között harcászati gépek beszerzésére (300 milliárd forint), kiemelt közúti projektekre (318 milliárd forint), illetve vadászati kiállításra (64 milliárd forint) ment el.

Varga Zoltán, a DK politikusa elmondta, a bizottság nem titkolt célja, hogy felmérjék és megvizsgálják az Orbán-kormány koronavírus-járvány alatti teljesítményét.

„Már az első nap után azt kell, mondjam, hogy ez a teljesítmény katasztrofális” – mondta Varga, aki szerint az elmúlt egy évben mindenki érezhette, hogy „míg az ország bukott, addig Orbán Viktorék nyertek, és miközben családok tömegei kerültek az út szélére, a kormány kézből etetett oligarchái és strómanjai milliárdokat kaszáltak”.

A DK-s képviselő hozzátette, a bizottság azon az állásponton van, hogy a gazdaságvédelmi alapból visszamenőleg ki kell fizetni a mikro- és kisvállalkozások elmúlt évi árbevételének 80 százalékát, illetve „a munkájukat vesztett melósok” bérének 80 százalékát.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a testület pontról pontra átvizsgálja azokat a járványintézkedéseket, illetve a gazdasági válság során tett intézkedéseket, amelyekről úgy látják, hogy azoknak a „magyar emberek a kárvallottjai.”

A Jobbik politikusa hozzátette, átlátható és felelős gazdaságpolitikai döntésekre, így többek közt a 2021-es évi központi költségvetés módosítására és azonnali átcsoportosítására van szükség: minden forintot a magyar családok támogatására kell fordítani, illetve segíteni kell abban is, hogy Magyarországon visszaálljon az önkormányzatiság és az önrendelkezés, hogy az önkormányzatok helyben hozhassanak meg döntéseket.

„A Fidesz és Orbán Viktor nem tud kormányozni, és nem is tudott soha”

– jelentette ki Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, hozzátéve, Orbánék nem készítették fel az országot, az egészségügyet, a laborkapacitásokat, az oltásiprogram körül pedig máig rengeteg a kérdőjel.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője elmondta, munkája során számos alkalommal szembesült azzal, hogy Magyarországon mennyire rossz és hiányos a járványkezelés, és milyen óriási különbségek vannak Európa többi országához képest az emberek támogatását tekintve.

„Ennek fényében felháborítónak tartom azt, hogy itt nem áll most a Fidesz vagy a KDNP képviselője” – mondta Cseh, aki arra is kitért, hogy a Magyarországon olyan vakcinákat, így a kínai és orosz oltóanyagot is engedélyezték, amikről nem tudjuk pontosan, hogyan működnek.

Kunhalmi Ágnes, MSZP képviselője szerint a bizottság mai ülésének egyik legfontosabb tanulsága az volt, hogy ma Magyarországon alapvetően „bizalmi válság, államirányítási káosz és nagyfokú késlekedés van”.

Ezért is lett a bizottság egyik legfontosabb célja, hogy a magyar lakosság információhoz jusson és átfogó képet kapjon a járványról, annak kezeléséről és hiányosságairól, amiket eddig nem kapott – mondta Kunhalmi.

Az MSZP politikusa szerint az irányítási válságot a szakértők szerint is az a nagy hiba okozza, hogy „Magyarországon nincs az egészségügynek saját minisztériuma, hiszen miközben egy egészségügyi problémával állunk szemben, a magyar egészségügynek nincs saját érdekérvényesítő képessége”.

Kunhalmi szerint a következő kormánynak biztosan feladatául kell kitűzni azt, hogy Magyarországon létrejöjjön egy szakmai alapon, a politikától amennyire lehet függetlenül működő járványügyi ellátó rendszer.

Az ellenzéki képviselők a sajtótájékoztatót azzal zárták, hogy a mai ülést eredményesnek tekintik és a közös munkát jövő pénteken tovább folyatják.

Valódi Hírek