Így nyit Németország: Szétkiabálták Merkel beszédét a Bundestagban

Egyre fogy a németek türelme.

Angela Merkel kancellár a Bundestagban elemezte a világjárvány elleni küzdelem eddigi eredményeit: elmondása szerint nagyjából jól sikerült kezelni a helyzetet, leszámítva a nyarat, amikor is a németek a kancellár szerint nem voltak elég óvatosak, így

elvesztették a tavaszi első hullám idején szerzett előnyüket.

Jelenleg a kormány a lassú nyitásra készül, de voltaképpen úgy tűnik, hogy a kancellár nagyon komoly nyomásnak kell, hogy ellentartson. Míg Merkel és a kormány által favorizált, de tegyük hozzá, hogy a területükön a legjobb szakembereknek számító virológusok az új vírusmutációktól tartva inkább óvatosak lennének, az ellenzék alkotmányellenes politikával vádolja a kormányt.

Merkel arra mutatott rá, hogy a brit variáns elterjedésével, amelyet már Németországban is kimutattak, ismét az exponenciális növekedésbe kerülhet a vírus terjedése,

ezért kell bizonyos korlátozások enyhítését bizonyos mutatókhoz kötni.

Mivel az új mutáció, amely már megjelent az országban, jobban fertőz, ezért úgy határoztak, hogy a százezer főre vetített 50 fertőzés helyett ezentúl 35 fertőzés lesz az a mutató, amikortól enyhíteni lehet.

Ezáltal tartható csak az új fertőzések száma a jelenlegi szinten. Tehát a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó üzletek, éttermek és galériák csak akkor nyithatnak újra ki, ha sikerül elérni ezt az állapotot.

A nyitás csak március 7-től kezdődhet az országban. Nagy viták előzték meg az óvodák és általános iskolák működésének kérdését: ezek eddig zárva voltak, de a kormány úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy a fertőzéseket ezek az intézmények is generálják, a kisgyerekek és családjaik érdekeinek védelmében a kisebbik rossz, ha az elfogadható fertőzések egy része ezekből az intézményekből származik.

Az óvodák és általános iskolák nyitásáról ezért a tartományok önállóan dönthetnek, és egyes helyeken így már február 22-én működni fognak ezek az oktatási intézmények. A fodrászok március 1-től dolgozhatnak majd.

A kancellár elmondta azt is, hogy a rokonlátogatásokra továbbra sincsen lehetőség, mert a családokon belüli kontaktusok túl nagy mértékben járulnak hozzá a vírus terjedéséhez. Ismét felhívta a figyelmet a „home office” szükségességére, amikor csak lehetséges.

Összességében feszült a helyzet Németországban, ami abból is érződik, hogy Merkel felszólalása közben sokszor közbekiabáltak, amire a kancellár emelt hangon elmondott félmondatokkal reagált beszéde folytatása közben.

 

Valódi Hírek