Kásler ujjong: Elkezdik kikaparni Mátyás király csontjait a székesfehérvári osszáriumban

A polgármester áldását adta rá.

Megadta az engedélyt Székesfehérvár városa a Romkert osszáriumában (csontház) található csontok genetikai vizsgálatára — jelentette be Cser-Palkovics András, a város polgármestere szerdán.

Cser-Palkovics úgy fogalmazott közleményében:

„Minden városnak megvan a maga öröksége, azonban kevés város és közösség tudhat olyan történelmet és ezzel kötelezettségeket sajátjának, mint Székesfehérvár, amely a nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként őrzője és gondozója Magyarország páratlan és pótolhatatlan leleteinek és emlékeinek.”

Székesfehérvárt tavaly kereste meg a Magyarságkutató Intézet, amely archeogenetikai kutatásokat végez a Hunyadiak csontjain.

A kutatásokat Kásler Miklós EMMI-miniszter szorgalmazza, nem titkoltan azért, hogy Hunyadi Mátyás csontjait azonosítva összeillesszék, és méltó nyughelyre helyezhessék a csontokat, bár többek szerint Káslerék csupán abban reménykednek, hogy kiderül:

Mátyás király nem volt román.

A kutatás legutóbbi eredményei szerint a lepoglavai pálos kolostor főoltára előtti sírban tényleg Corvin János és Corvin Kristóf nyugszik, most pedig a székesfehérvári csontokat exhumálják.

Cser-Palkovics kiemelte, hogy alaposan konzultáltak mind a Székesfehérvári Egyházmegye képviselőivel, mind a város régész, történész szakembereivel, illetve megvizsgálták az intézet kérelmét, s ezt követően arra jutottak, hogy megadják az engedélyt az osszáriumban található csontok genetikai kutatására.

Ennek az a feltétele, hogy a csontokat nem érheti maradandó károsodás, illetve hogy azok a kutatás lezárása után visszakerüljenek Székesfehérvárra.

A polgármester reméli, hogy a kutatások végeztével

„a város földjében nyugvó nemzeti nagyjaink földi maradványait méltóképp, az őket és a várost megillető keretek között helyezhetik majd örök nyugalomra, az erre méltóan kialakított Nemzeti Emlékhelyen, ahogyan az az ő akaratuk is volt egykor”.

 

Valódi Hírek