Váratlan fejlemény: Az ellenzékiek döntő többsége mellett sok Fidesz-szavazó is elutasítja a vakcina-regisztrációt

Sokan vannak, akiket nem tudott meggyőzni a kormány.

Az IDEA Intézet felmérte a koronavírus elleni oltásra regisztrálók arányát és azt, hogy mennyire bízik a lakosság abban, hogy a koronavirus.gov.hu-n megadott adatai biztonságban vannak. A közvélemény-kutató intézet a Nyugati Fénynek is eljuttatta felmérése eredményeit.

A teljes népességben

relatív többségbe kerültek azok, akik nem regisztráltak és a későbbiekben sem terveznek jelentkezni a koronavírus elleni oltásra.

A magyarok 39%-a elutasítja a vakcina-regisztrációt, míg további 17% még nem döntötte el, hogy így tesz-e.

A teljes népesség 26%-a már regisztrált, emellett további 18% tervezi, hogy regisztrál a kormányzati oldalon,

ez mindösszesen a magyarok kisebbségét, 44%-át jelenti.

Pártpreferenciák szerinti bontásban jelentős eltérések vannak a regisztrációval kapcsolatos hajlandóságban.

A Fidesz-KDNP szavazóinak 24%-a kíván regisztrálni, további 41% pedig már korábban megtette. Meglepő tény, hogy a kormánypárti szavazók 19%-a elutasítja a regisztrációt, további 16% pedig még nem döntött a kérdésben. Mindezek alapján elmondható, hogy még a kormánypárti körökben is magasnak mondható a regisztrációs hajlandóság.

Az ellenzéki szavazók körében nagy az ellenérzés a regisztráció kapcsán. Ezen választói csoport 46%-a egyáltalán nem tervezi, hogy regisztrál a kormányzati oldalon. Emellett azonban számottevő kisebbség, 20% már megtette, további 17% pedig tervezi, hogy így tesz, 17% pedig nem döntött a kérdésben.

A pártpreferenciáiban bizonytalanok és a válaszukat megtagadók körében tetemesen sokan, 49%-nyian vannak azok, akik egyáltalán nem terveznek regisztrálni. A bizonytalanok 12%-a szeretne regisztrálni, további 19% már megtette, míg további 20% még gondolkodik a kérdésen. Ezáltal elmondható, hogy ezen csoport közel fele elutasítja a vakcina-regisztrációt.

Sokan félnek attól, hogy a kormány visszaélhet a vakcinainfo.gov.hu oldalon megadott adatokkal.

A teljes népesség 15%-a különösen tart tőle, míg további 15% mérsékelten aggódik emiatt. 38% egyáltalán nem fél ettől, 13% pedig kevésbé fél emiatt.

A kormánypárti szavazók 73%-a egyáltalán nem aggódik, hogy visszaélnek az adataival, 13% pedig csak kevésbé tart tőle. Mindössze 9% aggódik valamennyire attól, hogy mások hozzájuthatnak adataikhoz.

Az ellenzéki szavazók között a legtöbben, 38%-nyian mérsékelten aggódnak amiatt, hogy adataikhoz hozzáférhetnek, 26% pedig különösen fél ettól. Összesen 31% azoknak az aránya, akik csak kicsit vagy egyáltalán nem aggódnak emiatt.

A bizonytalan vagy pártonkívüli szavazók 41%-a nem fél, hogy hozzájuthatnak adataikhoz. Ugyanennyien vannak azok, akik valamelyest tartanak ettől.

 

Valódi Hírek