Totális döbbenet — megszólaltak a dédestapolcsányiak Rogán Barbaráék meggazdagodásával kapcsolatban

A földekkel akkor is jól járnak, ha egy kapavágást sem tesznek.

Az 1600 főt számláló borsodi Dédestapolcsány nevű település lakosai egyik ámulatból a másikba esnek, amióta kiderült, hogy Rogán Antal új feleségének családja több mint ezer hektáros földbirtokra tett szert a környéken.

A HVG részletes riportot közölt a helyszínről, amelyből kiderül: a helyiek értetlenül állnak az Obrusánszki-család hirtelen és aránytalan meggazdagodása előtt, mivel 2019 előtt egyáltalán nem éltek fényűző életet.

A településen mindenkit meglepett, hogy a család nagybirtokos lett, mivel

soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal.

A család a helyiek elmondása szerint visszahúzódó életet élt, nem voltak kifejezetten társasági emberek, Barbaráról pedig azt követően, hogy Budapestre költözött, szinte semmit nem tudtak azon kívül, hogy modellkedik.

A családi házat tavaly felújították, a kertbe medence került, egyedül ez tűnt fel a falubelieknek, a féktelen és hirtelen földvásárlást azonban ők sem tudták megfejteni.

A HVG a családot nem tudta megszólaltatni az ügyben, de egy földügyekben jártas szakértő elmondta, hogy

a földekkel akkor sem járnak rosszul, ha egyetlen kapavágást sem tesznek rajtuk.

„A mezőgazdasági területek után közvetlen területalapú támogatásként nagyjából hektáronként 60 ezer, az Obrusánszki Barbarára fiatal gazdaként vonatkozó további támogatást figyelembe véve hektáronként 75 ezer (vagyis ezer hektárnál évi 75 millió) forint vehető fel”, írja a lap.

Ángyán József, a második Orbán-kormány földügyi államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország ellen a földforgalmi szabályozás miatt kötelezettségszegési eljárás zajlik az EU-ban, aminek várható következménye lehet a hazai földpiac liberalizálása.

Ha ez bekövetkezik, a földárak gyorsan megszaladnak, így a ma 1,6-1,8 millió forint/hektár áron megvásárolt területek pár év múlva hatalmas profittal, akár 10-15-szörös áron lesznek piacra dobhatóak lesznek.

(HVG nyomán)

(kiemelt kép: EzaLényeg)

 

Valódi Hírek