Kiderült: Szlovák templomot és fideszes alapítványokat finanszíroz közpénzből az V. kerületi önkormányzat

Jut mindenkinek.

A kormányközeli sajtó azért támadta az V. kerület ellenzéki képviselőjét, Nagypál Anikót, mert képviselői költségkeretéből az Oltalom Karitatív Egyesület V. kerületi női szállóját támogatta azért, hogy tesztelhessék az ott dolgozókat – derült ki a képviselő Facebookon megosztott bejegyzéséből.

Nagypál ezért úgy döntött, hogy közérdekű adatigényléssel járt utána annak, hogy a kerület polgármestere, alpolgármesterei és a képviselőtársak mire fordították a rendelkezésükre álló összegeket.

Így derült ki, hogy:

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a Szent Kereszt Plébániát támogatta 150.000 forinttal.

A plébániáról viszont a képviselő kiderítette, hogy az nem a Belvárosban, hanem a szlovákiai Barton található.

Jeneiné Rubovszky Csilla alpolgármester a Belvárosi Aranykereszt Egyesületet támogatta összesen 1,5 millió forinttal.

„Az egyesületről azt az információt találtam az Átlátszó 2012-es cikkében, hogy ‘2008 – 2011 között összesen 13,6 millió Ft támogatást kapott. Székhelye az Október 6. utca 19., képviselője bizonyos Sántha Dávid.

A cím megfelel a KDNP irodának, melyben bizonyos Kereszténydemokrata Önkormányzati Tanács székel (KÖT), ennek elnöke Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, a belváros alpolgármestere.

A KÖT akkori szervezője pedig Sántha Péterné, korábbi ötödik kerületi önkormányzati alkalmazott, aki 2010-től a Józsefvárosban lett alpolgármester” – írta Nagypál.

Balogh-Madár Emese alpolgármester az Élő Belváros Polgári Egyesületet, illetve az Aranycsapat Alapítványt is támogatja, utóbbit 200 ezer forinttal. A Polgári Egyesületről a képviselő kiderítette, hogy

„támogatják Belvárosi Polgári Szalont, ami köztudottan egy Cukor utcában fészkelő fideszes birodalom. Ez az egyesület adta ki a City nevű ingyenes és meglehetősen fideszes pártlapot is.”

Szágerné Fazekas Éva képviselő az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesületet támogatta 300.000 forinttal. Az egyesület 2016-ban 2 millió forinthoz jutott a Szerencsejáték leányvállalatától és képviselője az az Orbánné Galambos Ildikó, aki az önkormányzat jegyzői titkárságának bizottsági ügyintézőjeként dolgozik.

A City magazint kiadó szervezet emellett az elmúlt években mintegy 64 millió forint önkormányzati támogatást kapott. Az egyesület vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy a lapkiadást nem ebből, hanem magánadományokból oldották meg — tette hozzá Nagypál.

Karsai Károly képviselő pedig 50 ezer forintot szánt a Stabilitás Sport Promotion Sportegyesületnek, akik a céginformáció szerint nem belvárosi, hanem VI. kerületi székhellyel rendelkeznek.

Nagypál Anikó emellett már 2020-ban közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz azért, hogy megtudja, milyen szempontok alapján választotta az önkormányzat a Nagy János, az Agrárminisztérium menesztett helyettes államtitkárának korábbi cégét, a Iustum Consulting Kft-t és részleteket tudjon meg a céggel kötött szerződésekről.

Az önkormányzat azonban januárban is megtagadta az adatszolgáltatást, illetve további 45 nappal hosszabbították meg a válaszadási határidőt.

‼️Mint arról korábban már írtam, a pártsajtó megpróbálta kikezdeni, hogy mire fordítottam a képviselői költségkeretemet….

Posted by Nagypál Anikó on Friday, 15 January 2021

Valódi Hírek