A francia külügy és az Európa Tanács is üzent Orbánéknak a Klubrádió elnémítása miatt

Felszólították Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a tájékoztatás szabadságát.

A francia diplomácia keddi állásfoglalása szerint a Klubrádió felfüggesztése nyugtalanító jel az európai médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából.

„Nagy figyelemmel követjük a helyzetét ennek a független magyar rádiónak, amely komoly nehézségekbe ütközött a frekvenciára szóló jogosultság megújításának folyamatában” – mondta kedden Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

„A sugárzás felfüggesztése nagyon nyugtalanító jel lenne a tájékoztatási és a tájékozódási szabadság, a médiafüggetlenség és a pluralizmus szempontjából, amely értékekhez Franciaország nagyon ragaszkodik”

– hangsúlyozta von der Mühll a keddi sajtótájékoztatón az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

„Felszólítjuk Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben európai kötelezettségvállalásait ezen a területen” – tette hozzá a francia szóvivő.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pedig Twitteren szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Mijatovic azt írta:

„Szomorú nap ez a média szabadsága számára. Újabb elhallgattatott hang Magyarországon. Egy újabb szomorú nap a média szabadsága számára”.

Megírtuk, hogy a Fővárosi Törvényszék ítélete kedden hirdetett ítéletet a Klubrádió ügyében. Ennek értelmében az ellenzéki rádió a 92,9-es frekvenciát már csak február 14-ig, vasárnapig használhatja. A Klubrádió megfellebbezheti az ítéletet, de annak az esélye, hogy február 14-ig jogerős ítélet szülessen, egyenlő a nullával. A Klubrádió interneten folytatja a műsorsugárzást, frekvenciájának visszaszerzése akár évekig is elhúzódhat.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/09/kifakadt-a-klubradio-vezerigazgatoja-el-kell-zavarni-orbanekat-jovore

Valódi Hírek