Vidnyánszkyék politikai bosszút kiáltottak, amiért vissza akarják vonni Szarka Gábor józsefvárosi kitüntetését

Nyílt levélben szólaltak fel a méltatlan bánásmód ellen.

Beszámoltunk róla, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester szerdán bejelentette, előterjesztést nyújt be a képviselő-testülethez dr. Szarka Gábor „Józsefvárosi Becsületkereszt” kitüntetésének visszavonására.

A visszavonást Pikó azzal magyarázta, mert ő

“elfogadta a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kinevezett kuratórium felkérését az egyetem kancellári tisztségére, majd ebben a minőségében kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában” — fogalmazott.

Az üggyel kapcsolatban Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke egy, az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében azt írta,

„kisstílű politikai bosszú”, a VIII. kerület polgáraihoz és történelméhez „méltatlan pitiánerség”

az, hogy Pikó András vissza szeretné vonatni Szarka Gábor egyetemi kancellár kerületi kitüntetését.

A levélben Vidnyánszkyék azt írták, a kitüntetést Szarka Gábor a Ludovika Campus megépítésében végzett magas színvonalú munkájáért kapta.

„Az egyetemi campus a kerület, a főváros és az ország büszkeségévé vált, sokezer hallgató szerzett már ott diplomát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményévé vált, nem kis mértékben nagyszerű létesítményeinek köszönhetően” – áll a levélben.

Mint fogalmaznak, a sajtóban megjelent javaslat Szarka Gábor kitüntetésének visszavonásáról „kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség”.

A levélben hangsúlyozzák, hogy

Szarka Gábor kancellári megbízásának és a feladata ellátása során végzett munkájának minden egyes lépése jogszerű, világos és hatékony.

„Azon dolgozik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújuljon, infrastruktúrája, oktatásának tartalma megfeleljen egy modern művészeti egyetemtől elvártaknak” – fogalmaznak a levélben.

Vidnyánszkyék szerint az egyetem épületeinek felújítása, az oktatás megújítása, kibővítése Józsefvárost is fogja gazdagítani, ezért az egyetem alapítványa – mint Szarka Gábor kinevezője és munkáltatója – kiáll a kancellár mellett, támogatja és elismeri a munkáját.

A polgármester javaslatát pedig „megfélemlítő szándékú, ízléstelen politikai támadásnak” tartják.

A levélben felvetik a kérdést, hogy vajon milyen folyamatokat indítana el az, ha politikusok a korábban adományozott kitüntetéseket kezdenék el visszavonni a napi, aktuálpolitikai számítás és pillanatnyi, tünékeny politikai siker reményében.

„Őszintén reméljük, hogy Józsefváros képviselő-testülete elutasítja a polgármester javaslatát vagy, ami még jobb lenne: maga a polgármester vonja azt vissza” – zárja a nyílt levelet Vidnyánszky Attila, az SZFA kuratóriumának elnöke, valamint Bacsa György, Lajos Tamás, Rátóti Zoltán és Világi Oszkár, a kuratórium tagjai.

Valódi Hírek