Telex: Beszántotta a közbeszerzési piacot a kormány, sokkot kapott a szakma

A rendeletmódosítás a Fidesz táborán belül is óriási felháborodást okozott.

Sokkolta az érintett tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat az a február 2-án megjelent kormányrendelet, amely szerint egy hamarosan kiírandó, hatalmas tender után már csak pár cég végezheti Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását – írja a Telex.

A kormányrendelet a közbeszerzések technikai lebonyolításáért, tanácsadásért felelős cégek ágazatát központosítja. Eszerint a jövőben valaki vagy nyer vagy beáll a győztesek alá dolgozni, esetleg tevékenységet vált, és azoknak segít, akik megpróbálnak indulni a közbeszerzésen.

A kormányrendelet módosítása nagyjából nagyjából ezer ajánlatkérőt, kormányzati kört, kórházakat, iskolákat, rendőrségeket, büntetés-végrehajtást, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) portfóliójába tartozó állami cégeket érint.

Illetve a szolgáltatótói oldalon több száz kisebb-nagyobb tanácsadót, vagy ügyvédi irodát, így többek közt olyan vidéki szolgáltatókat, akik elesnek attól, hogy reális esélyük legyen a tender megnyerésére. A rendelet ugyanakkor nem vonatkozik például az önkormányzatokra, vagy az egyetemeket működtető alapítványokra.

A piac várakozásai szerint így a jövőben kapcsolatainak és méretének köszönhetően mindössze négy (!) szereplő tud majd sikeresen indulni a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) nagy pályázatain.

Ezek az Opten cégtár szerint:

A Telex információi szerint a rendeletmódosítás a Fidesz táborán belül is óriási felháborodást okozott.

A kormány legújabb intézkedése ugyanis azért is előnytelen, mert az ágazat már így is jelentős munkaerőhiánnyal küzd, a módosítás hatására pedig tovább szűkülhet a mezőny, a pályázatok nyerteseinek pedig rengeteg emberre lesz szükségük.

Ahogy az is észszerűtlennek tűnik, hogy néhány budapesti munkavállalóval rendelkező nagy cég intézi majd a vidéki közbeszerzések ügyeit — ez ugyanis eddig a lokális cégek feladata volt.

A Telex által megkérdezett szakemberek szerint a közbeszerzési tanácsadás piaca emellett már most erőteljes áremelkedésre számít, és miközben a vidéki ügyvédek ma 5-600 ezer forintért vállalnak egy kisebb közbeszerzést, a nagy cégeknél ez inkább 2 millió forintra rúg.

Az egyik közbeszerzési tanácsadó úgy foglalta össze a kormányrendelet módosítása után maradt lehetőségeit a lapnak, hogy

„Itt az új rezsim, mit tehetnél, megszoksz, vagy megszöksz”.

(telex nyomán)

Valódi Hírek