Orbán gyakorlatilag bemondta az újranyitás dátumát a gazdasági évnyitón

Konkrét jóslatokba bocsátkozott.

Önök is tudják, hogy meghosszabbítottuk március elsejéig a mostani korlátozásokat. (…)

Ha a február közepén lebonyolítjuk a konzultációt a nyitásról, akkor döntések születhetnek március elsejével, április elsejével, vagy harmadikával, ami a húsvét.

És akkor már biztosan szabadabb életünk lehet, mint a mostani, ha addig fegyelmezetten tartjuk a szabályokat” – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) csütörtök délelőtt tartott online gazdasági évnyitóján.

Orbán hozzátette azt is, mindezt abban az esetben, ha „az elégedetlenség meg a fölszabadulni akaró energiák nyomása sem térít el bennünket a törvénytisztelő magatartástól”. Ezzel feltehetően azokra a tüntetésekre utalt, amelyek az elmúlt hétvégén zajlottak Budapesten a vendéglátóegységek újranyitása miatt.

Azaz a miniszterelnök jóslata szerint, ha a kormány a február közepére tervezett második online nemzeti konzultáció eredményei alapján tervez,

akkor az újranyitás április első hetében, húsvétkor várható,

és – mint mondta – április elsején már indul a gazdaság újrandítását célzó akcióterv második szakasza is.

A február közepére tervezett online nemzeti konzultációról azt mondta, az a nyitás legfontosabb kérdéséről fog szólni: hogy egy lépésben, fokozatosan vagy teljesen nyissák újra az országot.

„Ez a disputa, ez a konzultáció értelmes, mert van vakcina, van miről beszélni. Ha van vakcina, van védettség, ha van védettség, újra lehet indítani az országot” – jelentette ki.

Emlékezetes, hogy a tavaszi első hullám idején a kormányfő ugyancsak konkrét dátumot mondott arról is, hogy mikor fog tetőzni a járvány Magyarországon. Orbán akkor éppen két héttel a jelzett időpont előtt, április 19-én azt mondta, május 3-ára fut fel a csúcsára a járvány Magyarországon.

Később pedig kiderült, hogy a statisztikai adatok alapján valóban május 3-án diagnosztizálták a legtöbb, 2054 aktív beteget, vagyis valóban aznap volt a legtöbb fertőzőképes ember az országban.

Orbán Viktor gazdasági évnyitón elhangzott beszédéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Valódi Hírek