Felmérés: Az ellenzék egyesített listája győzne, ha most vasárnap tartanák a választásokat (+grafikon)

Újabb biztató felmérést közölt az Idea Intézet.

Beszámoltunk róla, hogy december 20-án az ellenzéki pártok, így a DK, MSZP, Momentum, Jobbik, LMP, Párbeszéd elnökei a decemberi utolsó ülésükön hozták meg azt a döntést, amely szerint az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson.

Az IDEA Intézet ezt követően 2021. január 22. és január 26. között készített közvélemény-kutatása során először vizsgálta meg azt, hogy az ellenzéki pártok közös listája hogy áll a Fidesz–KDNP listájának támogatottságához képest.

Eszerint az ellenzéki pártok egyesített listája stabilan, 5 százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben.

Míg az előzőre 39, az utóbbira a teljes népesség 34 százaléka szavazna. A kérdezettek 16 százaléka nem tud, vagy nem akar választani a listák között, 4 százalékuk pedig semmiképp sem menne el szavazni.

A mérés szerint a biztos szavazó pártot választók 44 százaléka a Fidesz–KDNP listájára, 47 százaléka pedig az ellenzéki pártok közös listájára szavazna.

Forrás: Idea Intézet

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 31 százalékon áll, támogatottsága megegyezik a 2020. decemberben mért adatokkal. A biztos szavazó pártot választók körében a kormánypárt támogatottsága 45 százalék, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legalacsonyabb mért érték.

Azonban az ellenzéki pártok együttes támogatottság magasabb a kormánypártokénál.

Forrás: Idea Intézet

A ellenzéki pártok közül a teljes népességben is a DK áll az élen 12 százalékkal. Újdonság azonban, hogy az IDEA Intézet 2021. januári mérése szerint a Jobbik 2020. negyedik negyedévében tapasztalható lassú támogatottság-emelkedése nem állt meg, és 2021. januárjában 8 százalékon áll a teljes népességben, megelőzve a Momentumot (7%).

Mindez a változás úgy következett be, hogy a Jobbik 1 százalékponttal, tehát statisztikailag elhanyagolható mértékben növekedett, a Momentum támogatottsága nem változott 1 hónap alatt. A biztos szavazó pártot választóknál azonban továbbra is megmaradt a Momentum hajszálnyi előnye.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/02/republikon-befagyott-a-fidesz-visszaesese-de-az-ellenzek-tartja-az-elonyet

Valódi Hírek