A klímakérdés fogja okozni a következő feszültséget a nagyhatalmak között?

Így áll Kína, az USA és az Unió a kérdéshez

Az Európai Unió „jó partnerkapcsolatot” hirdetett Kínával a klíma-együttműködésben; ezt úgy tudják megtenni, hogy elkerülik az ujgur népirtás és egyéb emberi jogi problémák említését.

Az Egyesült Államoknak már most feszültebb a viszonya Kínával: Washingtonban nevezték először „népirtásnak” a muszlim ujgurok koncentrációs táborba küldését, így válaszul Peking nem mutatkozik előzékenynek az USA-val szemben a klímakérdésben.

Az unió elsősorban a kereskedelmi érdekeire fókuszál: a kínai-uniós előzetes befektetési megállapodás csupán megfoghatatlan és homályos klímavédelmi kitételeket tartalmaz.

Az Egyesült Államok viszont másképp közelíti meg Kínát: azért, hogy haladjanak a klímaváltozás kérdésében, egyéb kérdésekben nem vállalnának kompromisszumot az országgal.

Washington leginkább az emberi jogok aggályos helyzetét kommunikálja Kínával kapcsolatban, ugyanakkor John Kerry, Joe Biden klímacárja az ipari kémkedés vádjától sem riadt vissza.

Hiába jelentette ki Antony Blinken külügyminiszter, – aki először használta a „népirtás” szót Kínával kapcsolatosan – hogy „a klímavédelmi célokat követni fogjuk”, nem tűnik úgy, hogy együtt tudna működni a két ország.

„Ez nem fog megtörténni” — így reagált Blinken kijelentésére a kínai külügy szóvivője. „Egyetlen ország sem várhatja el Kína támogatását a kétoldali és globális ügyekben, amikor nyíltan beavatkoznak Kína belügyeibe és Kína érdekeit aláássák” – tette hozzá Zhao Lijian.

Janka Oertel, az Európai Tanács Ázsia programjának vezetője arra figyelmeztetett, hogy

„Kína versenyszemszögből tekint a helyzetre és ha ezt csupán a klímavédelem némiképp naiv szemszögéből közelítjük meg, a kínaiak elég hamar túljárnak az eszünkön.”

Oertel ennek ellenére nem támogatja az Egyesült Államok irányvonalát, amely nem vonatkoztat el az emberi jogoktól, mivel úgy látja, hogy Kína viszonya a világ többi országához „nagyon tranzakcionális”.

Ennek megfelelően úgy gondolja, ha az unió nyomást gyakorolna Pekingre olyan kérdésekben, amelyek túlmutatnak a klímavédelmi érdekeken, „az megölné a klímamegegyezést”.

Valódi Hírek