FRISS: Eljárást kezdeményez Rogán Antal új feleségének szuperhitelei miatt a DK

Az országnak joga van tudni a gigahitel részleteit – mondta Varga Zoltán.

Korábban mi is megírtuk, hogy decemberben harmadszor is megházasodott Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője. A nála 20 évvel fiatalabb új feleségéről, Rogán Barbaráról azonban kiderült, hogy még az esküvő előtt több igen komoly adásvételi szerződést bonyolítottak le.

Így többek közt 2020 novemberében másfél milliárd forintért vásároltak egy óriási, 1022 hektáros telket. Decemberben pedig két eladótól összesen 149 hektárnyi további földterületet vettek 182 millió forintért, illetve további 68 hektárt összesen 81 millió forintért.

A földterületeket Rogán Barbara mellett anyja, apja, apjának üzlettársa, valamint egy nyírségi nő tulajdonolja.

A vásárlást azonban főként az állami tulajdonú, a Mészáros Lőrinc körül szerveződő bankholdingtól, a Budapest Banktól felvett hitelekből bonyolították le:

az ezer hektáros telek vételi árának 5 százalékát fizették ki önerőből, a fennmaradó 1,58 milliárd forintot a Budapest Banktól felvett termőföldvásárlási kölcsönből fogják kifizetni.

A decemberi földvásárlásnál pedig összesen 1 milliárd 700 millió forintos hitelt vettek fel.

A Demokratikus Koalíció ezért szerdán délben online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy

vagyonnyilatkozati eljárást indítanak Rogán Antal ellen.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője elmondta: egy héten belül Rogán a második kormánytag Varga Judit után, aki „gyanúsan alacsony önrésszel jut elképesztő gigahitelhez”.

„Az országnak joga van tudni, hogy az újdonsült házastárs és családja hogyan is jutott ötszázalékos önrésszel több mint másfél milliárd forinthoz”

– mondta Varga, hozzátette:

„úgy-e tudjuk, hogy egy tisztességes magyar állampolgár, aki hitel nélkül nem tud egyről a kettőre jutni, ha bemegy egy bankba, hogy lakáshitelt vegyen fel, legalább 20 százalékos önrészt fognak tőle megkövetelni.

Ez viszont láthatóan nem vonatkozik a Fidesz milliárdos elitjére, hiszen ők öt százalékra és a két szép szemükre kapnak akár milliárdokat is a bankszektor Fidesz által bekebelezett részéből”.

„A DK szerint felháborító, hogy amíg az ország szép lassan tönkremegy, emberek veszítik el a munkájukat és magyar vállalkozások szűnnek meg minden nap, addig a pánikkormány milliárdos elitje újabb milliárdokból vásárolja fel az országot” – zárta a sajtótájékoztatót a frakció szóvivője.

Valódi Hírek