Megvan az ítélet: Három és fél év letöltendőt kapott Alekszej Navalnij

Ebből tíz hónapot már leült.

Letöltendőre változtatta kedden az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést.

A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál.

Az orosz ellenzéki politikus már csak azért sem jelentkezett kéthetente a hatóságnál, mert éppen Berlinben lábadozott, miután novicsokkal megmérgezték.

A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Az ügyész szerint Navalnij szeptember 23-ig kórházban volt ugyan, de utána lett volna lehetősége megjelenni a rendőrségen minden hónap első és harmadik hétfőjén. Azt is kifogásolta továbbá, hogy Navalnij nem jelezte az orosz hatóságoknál, hogy nem fog megjelenni a rendőrségen.

Védői arra hivatkoztak, hogy Navalnijt egy olyan perben hozott ítélet alapján akarják börtönbe küldeni, amelyről az Európai Emberi Jogi Bíróság is kimondta, hogy az eljárás nem volt tisztességes.

Az ellenzéki is szót kapott a tárgyaláson. Azt mondta, a végsőkig fog harcolni:

„Még akkor is, ha olyan emberek hatalmába kerülök, akik imádnak másokat mérgekkel bekenni. Az életem három kopejkát ér, de harcolni fogok azért, hogy a jog diadalmaskodjon, és tisztelek mindenkit, aki ezért a célért ebben az országban is az utcára mer vonulni. Ebben az országban rengeteg jó van, de mindenekelőtt azok az emberek, akik nem akarják a hazájukat olyan csinovnyikoknak odaadni, akik az országot palotákra és vízidiszkókra cserélik el” — mondta.

Az ítélet előzménye az, hogy 2014-ben az úgynevezett Yves Rocher-ügyben felfüggesztett börtönre ítélték a politikust – az ítélet szerint öccse kötött korrupt üzletet, de a korrupció-ellenes aktivista „mozgatta a háttérből a szálakat”.

A bíróság épülete környékén a keddi nap folyamán több mint 300 embert vettek őrizetbe.

(HVG/MTI nyomán)

Valódi Hírek