Hivatalos: Novicsokkal mérgezték meg Navalnijt

Vegyi fegyverrel próbálták eltenni az útból Putyin legfőbb riválisát.

A Vegyifegyver Tilalmi Szervezet (OPCW) jelentése szerint mostmár bizonyos, hogy novicsokkal mérgezték meg Alexej Navalnijt.

Az orosz ellenzéki politikus vér- és vizeletmintáiban olyan kolineszteráz-gátlót találtak, ami a novicsokhoz hasonlít, azaz az említett, 2019-ben OPCW által betiltott vegyületcsaládnak a tagja.

A szervezet vezetője, Fernando Arias így nyilatkozott a helyzetről:

„a vegyi fegyverek használata, bárki is alkalmazza őket, bármilyen körülmények között, teljességgel elítélendő és teljesen ellentmond azoknak a normáknak, melyeket a nemzetközi közösség lefektetett.”

Navalnijon a szükséges vizsgálatokat Berlinben, a Charité kórházban végezték el, mivel a mérgezés után a politikust oda szállították.

Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert is közleményben erősítette meg a novicsok-mérgezés tényét és egyben ismét felszólította Oroszországot, hogy vizsgáják ki az esetet és adjanak magyarázatot arra, hogy pontosan mi történt az orosz politikussal.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy „a vegyi fegyverek használata komoly dolog és nem maradhat következmények nélkül.”

Navalnij még augusztusban lett rosszul egy repülőút során, ezután néhány napot egy omszki kórházban töltött és onnan szállították Németországba. A biztos eredményhez szükséges vizsgálatokat egy német katonai laborban végezték el.

Az orosz kormány tagadja, hogy ők mérgezték volna meg az ellenzéki politikust és fenntartják, hogy az általuk elvégzett vizsgálatok során nem találtak idegméregre utaló vegyületeket.

(Deutsche Welle)

Valódi Hírek