Az USA-ban gulágok épülnek Trump híveinek a közmédia legfrissebb agymenése szerint

Új szintet ért el az állami média hírszolgáltatása.

Nem elég, hogy divatba jött a besúgás, Gulagok épülhetnek az Egyesült Államokban? címmel jelent meg egy cikk a Híradó.hu oldalán péntek este.

A több szempontból is problémás cikkben a szerző arról értekezik, hogy az Egyesült Államokban a 20. század Szovjetuniójában használt gulágokat szeretnék bevezetni azért, hogy „átneveljék” Trump hívőit, az elnök távozása után pedig a második világháborút idéző állapotok uralkodtak el az USA-ban.

Hogy szó szerint idézzük, a cikk a következő felvezetővel indul:

„Titkosrendőrség, Gulagok és egyéb átnevelőtáborok. Ez a normális ma Amerikában? Sokak szerint a Trump-hívőket átnevelő táborokba kellne küldeni, ahogy ezt a kommunista rendszerekben tették. „Konszolidálni” kívánják a volt elnök utáni helyzetet, melyet a második világháború utáni időkhöz hasonlítanak.”

A cikk további részében viszont kiderül, hogy amikor a szerző a jobboldaliak átnevelését „sokak” véleményeként próbálta beállítani, valójában egyetlen ember 2020 januárjában megfogalmazott radikális véleményére gondolt.

A cikkben ugyanis arra a Project Veritas nevű oknyomozó portálra hivatkoznak, amely 2020 januárjában hozott le egy rejtett kamerás felvételt egy bizonyos Kyle Jurekről, aki Bernie Sanders demokrata elnökjelölt Iowa állambeli előválasztási kampányának házról házra járó aktivistája volt.

A magát anarcho-kommunistának valló Jurek azt állította, hogy a szovjet gulág valójában sokkal jobb hely volt, mint ahogy azt az amerikai közvéleménnyel el akarták hitetni, ezért a jobboldali Trump-hívőknek is érdemes lenne egy hasonló átnevelő tábort nyitni.

A hiradó.hu cikke viszont mindezt úgy állította be mintha a gulág-építés a jelenlegi demokrata kormányzat vagy a nemrég beiktatott elnök, Joe Biden ötlete lenne.

Jurek viszont még a demokrata párt szélső baloldalában is csak minimális szerepet töltött be egy évvel ezelőtt, amikor Sandersnek még ha csekély is, de volt némi esélye arra, hogy Biden helyett ő fog kiállni Donald Trump ellen az elnökválasztáson. Jureket nem sokkal később egyébként ki is rúgták Sanders kampánycsapatából.

A Híradó cikkének forrását adó Project Veritasszal kapcsolatban pedig érdemes megjegyezni, hogy a 2010-ben alapított, magát szélsőjobboldali tényfeltáró civil szervezetnek beállító csoport rendszeresen hamisított „leleplező” videókkal próbálja aláásni a baloldali mainstream médiát. Az általuk megosztott anyagokról pedig több esetben is kiderült, hogy azok félrevezetőek és csak a saját összeesküvés-elméleteiket tartalmazzák.

Illetve kiderült róluk az is, hogy többek között a konzervatív Donors Trust, illetve a Donald Trump Alapítvány is finanszírozza őket.

2020 márciusában pedig a The New York Times Pulitzer-díjat érő leleplező cikksorozatot közölt róluk, miután megpróbálták kamuinformációkkal átverni a lapot.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek