Schanda Tamás pökhendi válaszban jelentette be, hogy tovább akarják szigorítani a Lex CEU-t

Schanda Tamás szerint nincs más választásuk, mint áttérni a „legliberálisabb” szabályozásról.

Az Európai Bíróság (EB) október elején mondta ki, hogy a CEU magyarországi működését korlátozó törvény sérti az európai jogot, ezért a törvénysértő részeit módosítani kell.

Az EB által meghozott döntésig azonban a CEU már átköltözött Bécsbe, ennek ellenére, az EU-tagság miatt Magyarországnak kötelessége a törvénymódosítás, amely viszont azóta sem került a parlament elé.

Emiatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszternek, hogy megtudja,

„Mikor tesz eleget a kormány az Európai Unió Bírósága döntésének a lex CEU ügyében?”

Széll kérdésére Schanda Tamás válaszolt. Az államtitkár azt írta, „(…) a Magyarországon működő, de külföldi egyetemeknek egyértelmű és észszerű előírásoknak kell megfelelniük. Több külföldi intézménynek – köztük egy másik amerikai egyetemnek – ez nem okozott problémát. Számos európai államban szinte azonos, vagy még szigorúbb törvények szabályozzák a külföldi egyetemek működését.”

„A kormány az Európai Bizottsággal való párbeszéd sikeres lezárását követően, kellő időben, a magyar emberek érdekeinek megfelelően eleget tesz az Európai Unió Bírósága döntésének.

Így kénytelenek leszünk Európa egyik legliberálisabb szabályozásáról áttérni valamelyik másik európai ország merev szabályozására.”

Mindebből tehát az következhet, hogy a kormány olyan törvénymódosításra készül, amely úgy tesz eleget az EB feltételeinek, hogy egy olyan tagállam példáját másolja, ahol még sokkal nehezebb külföldi egyetemet alapítani, mint most Magyarországon.

Szél Bernadett erre úgy reagált, „Európa egyik ‘legliberálisabb szabályozásáról’ annyit, hogy ebbe belefér a kommunista Kínából érkező egyetem, de egy nyugati értékeket valló amerikai nem. Ne vicceljünk. Az Európai Bizottsággal való alkudozás helyett állítsa vissza a kormány a lex CEU előtti állapotot, amikor még nem önkényes politikai döntés függvénye volt, hogy egy külföldi egyetem működhet-e Magyarországon. Ennyi a házi feladat.”

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek