Szijjártó Péter több tiszteletet kér Joe Bidentől

Ne sértegessék a magyarokat.

Szijjártó Péter együttműködne Joe Biden adminisztrációjával, de ehhez szerinte több tisztelet járna Magyarországnak — mondta a külügyminiszter az Euronewsnak adott interjújában szerdán.

Az interjúban szó volt még az orosz vakcina beszerzéséről, Navalnijról és a jogállamisági mechanizmusról is.

Navalnijjal kapcsolatban nem fogalmazott meg határozott véleményt, és elmondása szerint moszkvai látogatása során sem hozta szóba a témát, mivel a vakcináról és a gázellátásról tárgyalt.

Az amerikai választási eredményekkel és Joe Biden elnökségével kapcsolatban elmondta: Trump elnöksége alatt a valaha volt legjobb kapcsolat épült ki az Egyesült Államokkal, és remélik, hogy ennek a kapcsolatnak a színvonala továbbra is magas marad.

Elmondta: nyitottak arra, hogy folytassák a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatot, és bíznak abban, hogy erre a másik fél is hajlandó lesz.

A kérdésre, hogy megbánta-e, hogy kritizálta Joe Bident és fiát, azt válaszolta:

„Én nem kritizáltam senkit, mert nekem nem az a dolgom, hogy más országok elnökjelöltjének minőségét megkérdőjelezzem. Joe Biden, a mostani elnök kritizálta Magyarországot, amikor autokratikus országnak nevezte. (…)

De nyilvánvalóan nagyobb tiszteletet kértünk Magyarország iránt e tekintetben.

Egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha az új elnök Közép-Európával szeretne foglalkozni, akkor mi készen állunk együttműködni vele.”

Szerinte ha minket autokratikus államnak neveznek, az mindig egy sértés, főleg, mivel a magyar vezetés soha nem bírálta az Egyesült Államokat.

Az orosz vakcináról elmondta: annak minőségéért és felhasználásáért az orosz gyártó felel, mivel a magyar hatóságok alaposan megvizsgálták az oltást.

Az esetleges mellékhatások kérdése a külügyminiszter szerint „filozófiai” kérdés.

„Mivel a dokumentáció alapján a nemzeti szabályozó hatóság – gondolom, hogy a lehetséges mellékhatásokat is figyelembe véve – megadta a jóváhagyást, politikusként nem tehettem mást, mint hogy megállapodást kötök az oroszokkal.”

A jogállamisági mechanizmus ügyében Szijjártó úgy nyilatkozott, hogy nem fordulhat elő, hogy emiatt Magyarország esetleg kevesebb forráshoz jut majd.

„Nincsenek problémáink a jogállamisági feltételekkel és a demokratikus feltételekkel sem, hiszen mi demokrácia vagyunk, és a jogállamiság nagyon világosan érvényesül Magyarországon.” — fogalmazott.

Hozzátette, Magyarország a tapasztalatai miatt vétózott, mivel jó ideje már ideológiai és politikai alapon érik támadások Magyarországot: szerinte amit csinálunk, az megemészthetetlen a „nemzetközi liberális mainstream” számára.

 

Valódi Hírek