Követeli a DK: A kormány magyarázza meg, a szakértők tiltakozása ellenére hogyan engedélyezhették az orosz vakcinát

Szakmai szempontokat írt felül egy politikai döntés.

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy az OGYÉI külső szakértői nem javasolták engedélyezni az orosz vakcinát, az álláspontjuk ellenére mégis megtörtént.

A Demokratikus Koalíció (DK) magyarázatot kér a kormánytól azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak ellenére adta ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz Szputnyik V elnevezésű koronavírus-elleni vakcinára, hogy ezt az intézet által felkért külső szakértők nem javasolták.

A DK szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, amennyiben a szakértők nem javasolják egy oltóanyag engedélyezését, de a kormány alá tartozó hatóság ennek ellenére is engedélyezi a vakcinát, akkor

„azt úgy hívják, hogy a szakmai szempontokat felülíró politikai döntés”.

Barkóczi Balázs azt kérdezte, hogy ha ezek a hírek igazak, akkor hogyan születhetett politikai döntés egy olyan szakmai kérdésben, ami a magyar emberek egészségéről és életéről szól.

Ki a döntés személyi felelőse az OGYÉI-nél, és hogyan kellene a továbbiakban megbízni az intézetben? — sorolta további kérdéseit.

A DK azt szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett biztonságos vakcinákkal, de a „pánikkormány az ilyen és ehhez hasonló botrányokkal” folyamatosan csökkenti az oltási kedvet – közölte Barkóczi Balázs.

A teljes videót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek