FRISS: Rendkívüli ülést kezdeményez az ellenzék a kínai vakcina és a katasztrofális járványkezelés miatt

A kormány járvány elleni védekezése miatt.

A koronavírus-járvány kezelését célzó elégtelen kormányzati intézkedések megvitatása miatt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte hat ellenzéki párt kedden.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum február elsejére javasolja összehívni a parlament ülését; a szükséges aláírásokat már benyújtották a házelnöknek.

A napirenden szerepelne három,

  • a gazdasági válság kezelését ellenőrző,
  • a járványkezelés hibáit feltáró
  • és a kínai koronavírus-vakcinával kapcsolatos kérdéseket tisztázó vizsgálóbizottság felállítása,

valamint a Klubrádió további működését biztosító törvénymódosítás.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke az Országház előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kormánynak számos olyan intézkedése volt az elmúlt időszakban, amely felveti azt a kérdést: a kabinet vajon az emberek életéért, egészségéért küzd, vagy saját strómanjainak kitöméséért.

Csárdi Antal, az LMP képviselője elmondta, egy olyan vizsgálóbizottságot szeretnének életre hívni, amely megvizsgálja, hogy a kormány gazdaságvédelmi döntései azok valóban a magyar társadalom érdekeit szolgálják-e.

„Míg a kormány főleg az oligarcháit támogatja, és átvállalja a győri Audi-gyár veszteségeinek nagy részét, a kis- és középvállalkozások a lét és nemlét határán billegnek. (…) Egy ilyen bizottságnak javaslatokat kell tennie arra, milyen intézkedésekkel lehet jobb helyzetet teremteni – erre több példát is lehetne hozni Nyugat-Európából” – vélekedett az LMP politikusa.

A Jobbik képviseletében felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita arról beszélt, válaszokat követelnek a kormánytól, hogy a járvány elleni védekezés címén tett intézkedéseik miért nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

„Most az idő a legkevesebb, cselekvésre van szükség. Reméljük, hogy a kormánypárti képviselők tiszteletület teszik a munkahelyükön, és részt vesznek a rendkívüli ülésen” – mondta Potocskáné.

A Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, kíváncsian várják, hogy „a fideszes képviselők csak akkor hajlandók-e dolgozni, amikor a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseit kell titkosítani, amikor a közalkalmazottak státuszát kell elvenni, vagy akkor is, ha valóban az állampolgárok érdekeiért kell cselekedni”.

A DK-s Arató Gergely szerint ha nincs a kormánynak takargatnivalója, adjon számot a vakcinahelyzetről az ország nyilvánossága előtt.

„Szeretnénk tudni, ki, milyen körülmények között, milyen szerződésekkel szerzi be ezeket a vakcinákat. Az európai vakcinákkal kapcsolatban tudjuk ezt, de az orosz és kínai oltóanyagokról nem.”

Arató szerint a kormánypárti sajtó „azt hazudja, hogy az ellenzék oltásellenes – mi viszont csak átláthatóságot követelünk, mert a kormány bizalmatlanságot kelt a vakcinákkal szemben”.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese az előtte felszólaló ellenzéki képviselőktől eltérően arról beszélt, hogy a rendkívüli ülésen a Klubrádió elhallgattatása is napirendre kell kerüljön, „mert a most hatályos médiajogi szabályozás szerint a rádiónak február 15-én el kell hallgatnia”.

„Nehéz azt feltételezni, hogy ez nem egy újabb pitiáner jogi eszköz a kritikus hangok elhallgattatására” – mondta Harangozó, aki szerint „a törvény betűjéből az következik, hogy el fogják veszíteni a frekvenciát, és mire a bírósági eljárás véget ér, addigra se híre, se hamva nem lesz a Klubrádiónak”.

Emiatt az ellenzéki pártok az Országgyűlés elé terjesztenék a médiatörvény módosítását, hogy lehetővé tegyék a rádió további sugárzását.

Valódi Hírek