Dr. Kunetz Zsombor: Ki kell nyitnunk, különben itt kő kövön nem marad!

Az egészségügyi szakértő szerint eljött az ideje a korlátozások enyhítésének.

Részleges és szabályozott nyitást sürgetett dr. Kunetz Zsombor oxyológus szakorvos, egészségügyi szakértő, aki legutóbbi Facebook-bejegyzésében azt írta, decemberben még nagy tételben fogadott volna abban, hogy a karácsonyi vásárlási rohamnak az lesz az eredménye, hogy ismét nagy terhelés alá kerülnek a magyar kórházak.

Dr. Kunetz szerint azonban ez nem így történt, és az elmúlt hetekben azt látni, hogy a kevés teszt ellenére a kórházi felvételek száma nem nőtt meg drasztikusan, folyamatosan csökken a lélegeztetőgépen levők száma, azaz a fertőzés ütemének is csökkennie kellett.

Azt valószínűleg kizárhatjuk, hogy a változás magának a vírusnak köszönhető, azaz veszített volna a fertőzőképességéből, ennek éppen ellenkezőjéről kapunk híreket. Azonban az nagyon valószínű, hogy köszönhetően a nagy nehezen szigorított maszkviselésnek meglett az eredménye. Amit csak erősíthetett az iskolák bezárása és a munkahelyi szabadságok év végi kiadása is” – vélekedett az egészségügyi szakértő.

Szerinte inkább látszik az, hogy az iskolák, munkahelyek leállása és a megfelelő maszkviselés önmagukban megfékezték a járványt, ugyanakkor mindez hosszútávon szerinte nem fenntartható.

Ki kell nyitnunk! Ha nem is teljesen, de szabályozottan és részlegesen. Sokkal jobban járunk így, mintha ez spontán először titokban, zugkocsmánként történne meg egy forradalommal kísérve.

Az látszik, hogy NEM lesz gyorsan elég megfelelő oltóanyag, tehát NEM várhatjuk meg az átoltottság megtörténtét, mert itt kő kövön nem fog maradni”szögezte le az egészségügyi szakértő.

Javaslata szerint garanciákat kell kidolgozni arra vonatkozóan, hogy az egyre nagyobb bajba jutó vendéglátóegységek legalább kültéren kinyithassanak, akárcsak a nyár óta zárva tartó mozik, színházak és múzeumok, de meg kell fontolni a kijárási tilalom enyhítését és kitolását is.

A szakorvos azt írta, ehez társadalmi összefogásra és a kormány célzott járványügyi intézkedéseire is szükség lesz:

  • a zárt terekben korlátozni kell a légköbméter szerinti emberszámot, kiterjesztve ezt a bevásárlóhelyekre is.
  • csak és kizárólag maszkban, mégpedig minimum FFP2-es maszkban lehet zárt térben, egymástól megfelelő távolságra bármin is részt venni, bevásárolni
  • kültéren is a megfelelő távolság betartása szükséges asztaltársaságonként, lehetőleg ott is maszkban üljenek, az evés-ivás kivételével, ha nem egy háztartásból valóak az asztaltársaságok
  • mindenhol elérhetővé kell tenni meghatározott látogatószámhoz kötötten az automata kézfertőtlenítők kihelyezését
  • a Kormánynak, amíg nem tud tömegesen oltatni, szűrnie kell
  • azt az összeget, amit az erősen elutasított kínai oltóanyagra költött volna, most kivételesen ne a haverok zsebébe, hanem FFP2-es maszkok vásárlására és szűrésre költse
  • az iskolákban újra kell indítani az életet, a középiskolákban és az egyetemeken is. De csak és kizárólag FFP2-es maszkban tanórákon is, ahogyan ezt kötelezővé kell tenni az egylégterű munkahelyeken is
  • és persze oltani, oltani, oltani, majd a beoltottakat szabadon engedni!

„Így együtt sikerülhet átvészelni a járványt és megmaradni embernek is. Még egy évünk NEM mehet rá!” – zárta bejegyézését a szakértő.

Karácsony és Szilveszter kapcsán még a múlt évben kisebb-nagyobb összegekben fogadtam volna arra, hogy a karácsonyi…

Posted by Dr. Kunetz Zsombor MBA on Monday, 25 January 2021

Valódi Hírek