Szakértő: hiába az orosz és a kínai oltás, így is rámegy az egész évünk a járványra (+videó)

És a maszkot sem dobhatjuk el még egy darabig.

Március óta dolgoznak egy hatásos terápián, gyógyszerkísérleteket végeznek és alapkutatással is foglalkoznak – mondta Jakab Ferenc, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője az ATV Heti Napló című műsorában.

A virológus beszélt a kínai vakcinákról is. Elmondása szerint Kínában több vakcinakísérlet is fut, melyek közül vannak sikeresek és sikertelenek. A Sinopharm oltóanyaga – melyből a magyar kormány is rendelt – 75-80 százalékos hatékonysággal bír. Hozzátette, attól, hogy elsőgenerációs – tehát inaktivált vírust tartalmazó – oltóanyagról van szó, még nem kell tőle megijedni. Hangsúlyozta, hogy az első és a második klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy nem rossz a vakcina. Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor úgy gondolja,

nincs olyan oltás, amit ne adathatnánk be magunknak,

hiszen mindegyik fejlesztés beindítja a kívánt immunreakciót és a mellékhatások tekintetében sincs eltérés. Jakab szerint a legrosszabb egyébként is az, ha elkapjuk a betegséget és kórházba kerülünk.

A virológus a brit mutációval kapcsolatban elmondta, noha a kutatások szerint jelentősebb klinikai változást nem hoznak, valóban gyorsabban és agresszívabban terjednek. Hozzátette, minden biológiai rendszer mutálódik, hiszen a vírusnak az a célja, hogy minél jobban tudjon fertőzni, így alkalmazkodik a körülményekhez.

Jakab Ferenc szerint

„rá fog menni ez az évünk” a járványra.

Hozzátette, az oltási hajlandóság növekedésével és az oltott személyek számával arányosan csökkenni fognak a korlátozások, de ez nem azt jelenti, hogy eldobhatjuk majd a maszkot. A kutatások azt mutatják, hogy ha valaki az oltás után elkapja a vírust, akkor az nem fertőz és nagy eséllyel tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészeli a betegséget. A kutatásaik alapján azt látják, hogy az enyhe vagy tünetmentes emberek antitest szintje is gyorsan csökken. Szerinte az oltás hasznos akkor is, ha már valaki átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk.
A pécsi-bécsi vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hamarosan megkezdődnek az állatkísérletek.

Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk”

– tette hozzá.

Jakab Ferenc a beszélgetés végén nyomatékosan azt kérte mindenkitől, hogy oltassák be magukat, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek