Novák Katalin szerint a termékenységi ráta emelkedése a Fidesznek köszönhető

A békesség is nagyobb, mint más országokban.

Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés a januártól bevezetett intézkedésekkel, amelyeknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik nem szeretnének költözni — közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Emellett igényelhető a csok többgenerációs otthonok létrehozására, és otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe a legalább egy gyermeket nevelők. Ezek finanszírozására megvannak a források a költségvetésben – emelte ki a miniszter. Hangsúlyozta azt is, hogy az otthonteremtési program a családok segítése mellett a gazdaság fellendítéséhez is hozzájárul. Decemberben négyezerrel többen dolgoztak Magyarországon, mint egy évvel korábban – tette hozzá.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy

2011-ben 1,23 volt a termékenységi ráta, jelenleg ez az adat 1,56, ami szerinte nagyon jelentős emelkedés.

Ezzel szemben például Norvégiában a kétezres évek elején csaknem 2 volt a termékenységi mutató, jelenleg pedig 1,53 – fűzte hozzá. Úgy fogalmazott: sok helyen nem kapják meg a fiatalok azt a támogatást, amellyel családot alapíthatnának, de a magyar kormány igyekszik minden segítséget megadni azoknak, akik gyermeket szeretnének. Így például a kormány mindent megtesz azért, hogy jövőre bevezethesse a 25 éven aluliak szja-mentességét – mondta.

Novák Katalin kitért arra is: a koronavírus-járvány okozta helyzetben Magyarországon nagyobb a békesség, mint sok más országban. A miniszter szerint ez azért van, mert “a magyarok jellemzően családközpontúak”, és a nehéz helyzet ellenére is jónak tartják, hogy a családjukkal lehetnek.