Marad a gyalázatos minimálbér: A szakszervezetek nem tudtak megegyezni a kormánnyal

A kormány alamizsnával szúrja ki a szemüket.

Úgy volt, hogy kompromisszumos megoldás születhet, de nem fogadja el a Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormány 4%-os béremelési javaslatát. Kordás László, a szövetség elnöke

nem fogja aláírni a bruttó 167.400 forintos minimálbérről és a 219 ezer forintos bérminimumról szóló javaslatát.

Az üggyel kapcsolatban pénteken szavazott a tagság, és döntő többségük elutasította a béremelés-tervezetet.

A kormány által javasolt 4%-os minimálbér-emelés valójában még annál is kevesebb, 3,6%-os lesz,

mert visszamenőlegesen nem emelik a január havi bérét a dolgozóknak.

A MASZSZ legalább 5%-os béremelést szeretett volna elérni, ezzel szemben a 3,6%-os jelentős visszalépésnek számítana. Mindez annak fényében is cinikus, hogy a Takarékbank elemzői szerint időn átlagosan 8%-kal emelkedhet a magyarországi munkavállalók bére.

Kordás szerint a minimálbérből élők keresetük jelentős részét élelmiszerre költik, azonban azok ára tavaly 7,2%-kal drágultak. Tehát elmondható, hogy a minimálbér-növekmény

nem őrzi majd meg a reálértékét, és még az infláció arányában sem növekedik.

Ezek után elmondható, hogy még mindig nincs megállapodás a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek között. A szakszervezetek két hónappal ezelőtt, novemberben még 10%-os béremelésre tettek javaslatot, azonban a munkáltatók szerint ezt nem lehet finanszírozni.

A kormány ezek után nem kötött megállapodást a felekkel, hanem arra kérte fel őket, hogy folytassák a tárgyalásokat. Ezzel azonban elúszott a lehetősége annak, hogy a munkavállalók már januárban béremelésben részesüljenek.

A megállapodás-tervezet alapján a minimálbér 161.000-ről 167.400 forintra, a magas végzettséghez kötött munkakörökben dolgozók bérminimuma pedig 210.000-ről 219.000 forintra nőhet februártól. A MASZSZ a mostanihoz hasonlóan 2015-ben és 2018-ban sem írta alá a megállapodás-tervezetet, azonban ettől függetlenül akkor és most sem akadályozza a határozat hatályba lépését a szervezet döntése.

(Népszava nyomán)

 

Valódi Hírek