Végre megegyezik a kormány és a szakszervezet: Ennyivel emelkedhet a minimálbér

Kompromisszumos megoldás születhet.

Tárgyalások zajlanak a kormány és a versenyszféra érdekképviseleti szervei közt. Megállapodás egyelőre még nem született a felek között, de kompromisszumos megoldás kezd körvonalazódni.

A munkáltatók 3, a munkavállalók 5 százalékos béremelést javasolnak.

A tárgyalások jelenlegi állása alapján a kettő közti,

4 százalékos

mértékben emelkedhet a minimálbér és a garantált bérminimum összege: előbbi havi bruttó 161 ezer forintról 167 ezer 400 forintra, míg utóbbi bruttó 210 ezer 600 forintról 219 ezer forintra nőhet.

Az emelés nem visszamenőleges hatályú, így az eredetileg januárra ígért béremelés csak februártól léphet hatályba. A többi fizetési kategóriában egyelőre nincs konkrét ajánlat a béremelésre, azt majd a későbbiekben szövegesen fogalmazzák meg.

A kormány csütörtökig kidolgozza az előzetes megállapodás részleteit, majd azt a megállapodásban résztvevő hat szervezet bemutatja testületeinek. Ha minden a tervek szerint alakul, jövő héten aláírhatják a felek a megállapodásról szóló dokumentumokat.

Az eddigi nyilatkozatok alapján munkáltatói szervezetek és a Munkástanácsok számára elfogadható lehet a javaslat. A Magyar Szakszervezetek Szövetsége és a Liga Szakszervezetek egyelőre nem bólintottak rá a javaslatra.

Az MSZSZ Kordás László vezetésével nem kíván engedni az 5%-os béremelési javaslatból. Indoklásuk szerint a bérnövekedés serkentőleg hat a hatékonyságra és a termelékenységre, és ezt kutatási adatok is alátámasztják.

Többek között azzal is érvelnek, hogy az élelmiszerár-növekedés jelentős, és az alacsony jövedelmi kategóriákban arányaiban magasabb az élelmiszerre fordított kiadás.

Mivel a béremelés csak februártól léphet hatályba, valójában év végéig mindössze 3,67%-os bérnövekedés valósulhat meg.

Az MSZSZ azt is szeretné, hogy a megállapodásban ne csupán a bérminimum és a minimálbér összege szerepeljen, hanem a szociális partnerek bérajánlással kapcsolatos kívánalmai is. Azt is szeretnék, ha a szociális hozzájárulási adó júliusi 2%-os csökkentésével egyidőben ugyanennyivel növekedjenek a bérek is.

A szövetség azért is küzd, hogy a minimálbérrel összefüggésben lévő szociális juttatásoknál vegyék figyelembe a megemelt minimálbért, illetve kompenzálják azok juttatását, akiknek bérezését idén januárig állapították meg.

Ezen feltételeket a munkáltatók és a kormány is támogatják.

(24.hu)

Valódi Hírek