Joe Biden beiktatása után azonnal visszalépett a párizsi klímaegyezménybe

Ígéretéhez híven.

Néhány nappal beiktatása előtt Joe Biden ígéretet tett arra, hogy hivatali idejét azzal indítja, aláír egy sor olyan rendeletet, amelyek érvénytelenítik a távozó elnök, Donald Trump korábbi intézkedéseit.

Biden ígéretéhez híven azzal indította elnökségét, hogy a beiktatási ceremónia utáni első órákban összesen 17 hivatalos papírt írt alá.

Így többek között visszalépett a párizsi klímaegyezménybe, amelyből Trump 2020 novemberében lépett ki formálisan, de az ENSZ lehetőséget biztosított arra, hogy a későbbiekben ismét csatlakozhatnak, így a szabályok szerint csak egy havi felmondási időt kell kitölteniük.

Az USA ennek köszönhetően ismét egyike annak a 185 országnak, amelyek összehangoltan lépnek fel a klímaváltozás káros hatásai ellen, többek között azt a célt szem előtt tartva, hogy a globális átlaghőmérséklet-növekedés ne legyen 2 Celsius-foknál több, mint az iparosodás előtti korokban.

Feloldotta az elsősorban muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat. Megvonta a Trump által megkezdett mexikói-amerikai határon épülő fal támogatását. Trump 2020 augusztusában kezdte meg a kilépést az Egészségügyi Világszervezetből (WHO), Biden most ezt a folyamatot is felfüggesztette.

Kötelezővé tette a maszkviseletet a szövetségi területeken és az államok közötti utazás során, illetve a járvány idejére kilakoltatási és diákhitel-visszafizetési moratóriumot hirdetett. Továbbá leállíttatta a sokat vitatott, Kanada és az USA közötti Keystone XL olajvezeték építését is.

A Fehér ház ovális irodájában Joe Biden újságírói kérdésekre válaszolva elmondta:

Nem vesztegethetjük az időnket. Hivatali időmet azzal kezdtem, hogy betartottam az ígéreteket, amelyeket az amerikai embereknek tettem”.

A Trump által neki hagyott levélről pedig csak annyit árult el, hogy az nagyon nagylelkű volt, de tartalmát csak a leköszönt elnök engedélyével fedheti fel.

(CNN/Telex nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo)

Valódi Hírek