Trump elnöksége utolsó pillanataiban még kegyelmet adott a bűnöző szövetségeseinek

Elnöksége utolsó napján intézkedett: 73 ember kapott elnöki kegyelmet.

Az Egyesült Államokban hat nappal ezelőtt végezték ki Lisa Montgomery-t, aki a huszadik század történelme során a negyedik nő volt, akin végrehajtották a halálbüntetést. Montgomery egy terhes nő hasából kivágta a már életképes csecsemőt és sajátjaként akarta feltüntetni.

A gyerek anyja belehalt a támadásba. Montgomery azonban agykárosodást szenvedett többszörös fejsérülések miatt és számos súlyos mentális betegséggel küzdött. Sokan úgy látták, hogy Trumpnak Montgomery-nek is meg kellett volna kegyelmeznie és csupán életfogytiglani börtönbüntetéssel kéne sújtani a nőt.

Donald Trump azonban a saját szövetségeseit részesítette ebben a kiváltságban. Elnöki kegyelemben részesítette Steve Bannont, stratégiai vezetőjét, akit korábban azzal vádoltak meg, hogy több millió dollárt csalt ki több százezer embertől, akik a Trump-fal építésére adományoztak volna pénzt. A gyanú szerint azonban Bannon a pénzt zsebre tette. Ítélet egyelőre nem született az ügyben, és Bannon tagadta a bűnösségét.

Kegyelmet kapott Kenneth Kurson is, aki Trump vejének, Jared Kushnernek a haverja; őt korábban zaklatással vádolták,.

Megússza továbbá az illegális fegyverviselés miatti eljárást Lil Wayne, amerikai rapper is, aki megválasztása előtt Trump mellett kampányolt. Illetve a Kodak Black néven futó másik rapper is, aki hamis állításokat tett azért, hogy legálisan fegyvert vásároljon, szintén kisétálhatott a börtönből. Emellett Detroit egykori polgármestere is felmentést kapott, ő 28 éves börtönbüntetését töltötte korrupció miatt.

Összességében Trump legtöbb esetben a fehérgalléros bűnözőket részesítette kegyelemben, míg, hiába kérték érdekvédelmi csoportok, a kisebb kábítószeres ügyekért éveket kapó elkövetők közül csupán egy alfro-amerikai nagymamának kegyelmezett, akit először értek kábítószerbirtokláson.

Barack Obama leköszönésekor 330 olyan embert részesített elnöki kegyelemben, akiket kábítószerbirtoklásért ítéltek el.

Az amerikai sajtó közlése szerint viszont Trump úgy döntött, hogy saját magát és családját viszont nem részesíti elnöki kegyelemben.

A Fox News amerikai hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy Pamela Anderson színésznő hétfőn arra kérte az elnököt, hogy részesítse teljes kegyelemben Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját. Ez viszont a jelek szerint nem történt meg.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek