Müller Cecília megdöbbent attól, hogy kiöntik a fel nem használt vakcinákat az oltópontokon

Szerinte ilyen biztosan nem fordulhatott elő.

Beszámoltunk arról, hogy az Átlátszónak egy neve elhallgatását kérő orvos azt nyilatkozta, hogy az oltóközpontokban nem tudják, mit kezdjenek azokkal a vakcinákkal, amelyeket a betervezett, de végül meg nem jelent embereknek szántak.

„Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal.

Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti”

– mondta el az orvos.

Az operatív törzs a szerdai sajtótájékoztatón reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre. Müller Cecília, országos tisztifőorvos úgy fogalmazott:

„Már a kérdéstől is megdöbbenek, hiszen tudjuk, hogy a vakcina manapság aranyat ér. Ilyen biztosan nem fordulhat elő.

A tisztifőorvos szerint az oltópontok és az ott szolgálatot teljesítő orvosok és mindenki, aki teszi a dolgát, pontosan jól tudja, hogy mi a feladata.

„Mindenki, aki előjegyzést kap, időre érkezik, pontosan azért, hogy kiszámítható legyen a vakcinamennyiség, amit arra a napra a mélyhűtőből elővesznek, és ami még 2-8 fokon tárolva 5 napig oltható. Az összes vakcinát el kell oltani, amit arra a napra szánnak, ezt nagyon ügyesen megszervezik az oltópontok” – vélekedett Müller, hozzátéve, hogy flexibilitás, átgondoltság és felelősségtudat jellemző az oltópontokon.

A tisztifőorvos emellett beszámolt arról is, hogy eddig 130 ezer ember beoltására elég vakcina érkezett az országba, ebből 120 ezret egészségügyi dolgozók kaptak meg. Szerdán pedig újabb, 36 ezer dózist tartalmazó szállítmány érkezett az országba.

Kiderült az is, hogy az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak 10 százalékát sikerült beoltani, háromezer ember pedig megkapta az oltás második dózisát is.

Valódi Hírek