Elképesztő: Kidobják a fel nem használt vakcinákat az oltóközpontokban

Közben sírnak, hogy Brüsszelből nem jön elég.

A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti, kórházi orvos.

„Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti” — mondta a lapnak a neve elhallgatását kérő forrás.

Az orvos hozzátette, hogy rendkívül rossz a hangulat a kórházban, többen a felmondást fontolgatják. Szerinte

az jut oltáshoz, aki ügyesebben informálódik,

azt, hogy az ő osztályukon is elkezdjék az oltást, 3 napi levelezéssel sikerült elérniük. Megjegyezte, hogy a mellékhatásoktól félve sokan nem is akarnak oltatni, annak ellenére sem, hogy volt kollégájuk, aki belehalt a betegségbe.

Felmerült, hogy a már beoltott orvosok családtagjai megkaphassák a fölöslegessé vált vakcinákat, de hiába próbálkoztak, ezt sem sikerült elérniük,

„mert a jelenlegi eljárási rend szerint “egy ilyen soron kívüli oltást nem lehetne leadminisztrálni”. Pedig vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását, és ezt nem lenne lehetetlen megszervezni a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök, applikációk, online megoldások korában.” — fogalmazott.

A lap megkérdezte az operatív törzs álláspontját a kérdésben, de nem kaptak választ.

(Átlátszó nyomán)

 

Valódi Hírek