Kiderült: Több millió adag Pfizer-BioNtech vakcinát kapunk az uniótól év végéig

Az oltóanyagok az Európai Unióval kötött szerződésnek köszönhetően jutnak el hazánkba.

Több millió adag oltóanyag juthat Magyarországnak

6 millió 600 ezer adag vakcina érkezhet év végéig Magyarországra az EU és a vakcinagyártó szövetség szerződésének értelmében.

Ez az uniós országoknak juttatott 200+100 millió oltóanyag hazánknak juttatandó része.

Fontos tény, hogy az oltásokat két dózisban adják be, így a vakcinák feleannyi, 3 millió 300 ezer ember oltására lehetnek elegendők. Emellett azonban jelenleg még nem lehet tudni, hogy a Moderna és más gyártók által hány oltóanyag érkezhet hazánkba.

Jelenleg további tárgyalások zajlanak az oltóanyagokat gyártó cégek és az Európai Bizottság között. Ennek révén

a mostani mennyiség akár meg is duplázódhat, ami azt jelenti, hogy akár hazánknak is kétszer annyi oltóanyag juthat.

Értelmetlen és logikátlan az oltási terv

Bár a kormány már döntött arról, hogy milyen terv alapján fogja oltani az időseket, jelenleg nem közölnek erről részletes információt. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy a 60 éven felüli krónikus betegek oltása van soron, amely csoportba összesen 1 millió 756 ezer ember tartozik a miniszterelnök szerint.

Ezt a számot három betegségcsoport alapján jelölték ki az illetékesek, azonban nem tudni, milyen kalkuláció alapján. A számok azt mutatják, hogy a 60 év felettiek kétharmada esik ezen csoportba, azonban egyelőre rejtély, hogy kik azok, akik hamarabb juthatnak oltáshoz.

A koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldalon az elhunytak esetében több tucat alapbetegséget említenek meg a halál okaként. Mindemellett azonban fontos tény, hogy egyes esetekben csupán a súlyos eseteket tekintik veszélyforrásnak a koronavírus-fertőzés szempontjából.

A Népszava megkérdezte az oltási tervről az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azonban konkrétumokat nélkülöző választ küldtek a kérdésre. A minisztérium azt közölte, hogy több platformról értesülhetnek majd az oltatni kívánók arról, hogy mikor és hogyan részesülhetnek az oltásban.

Az oltási munkacsoport vezetőjeként is tevékenykedő György István közigazgatási államtitkár keddi közlése szerint elsőként a 89 év felettieket fogják elsőként oltani háziorvosi rendelőben, esetleg saját otthonukban. A teljes népességnek azonban mindössze egy százaléka 89 év feletti, ez kevesebb mint 100 ezer embert jelent.

Többségük már az idősotthonokban lakókkal együtt megkaphatták az oltások első dózisát. Bár korábban az operatív törzs azt közölte, hogy túl jól haladnak az oltásokkal,

György szerint lassabban haladnak a tervezettnél, de felkészültek a tömeges oltásokhoz is.

Az operatív törzs közölte, hogy két nap alatt akár egymillió ember beoltását is meg tudnák szervezni. Ehhez az oltópontok számának növelése szükséges: a jövőben 102 kórházat, 151 járóbeteg szakellátót, majd 4401 háziorvosi praxis bevonását tervezik.

A háziorvosoknak egyelőre nincs információjuk arról, hogy benne vannak-e vagy sem a kijelölt praxisok közt. Emellett még azt sem tudják, hogy mikor és milyen vakcinával kell majd oltani a jelentkezőket.

Müller Cecília keddi tájékoztatója szerint sok kétely merült fel az emberekben az oltásokkal kapcsolatban. Különösen az időseket intette arra, hogy „annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak„, ezzel utalva saját magukra.

(Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek