Letette az elnöki esküt Joe Biden (+videó)

19:37

Joe Biden és Jill Biden ajándékokat vesz át a kongresszus tagjaitól. Az első egy afro-amerikai művész által festett tájkép, melyet Jill Biden választott.

18.37

Joe Biden átvette a POTUS (President Of the United States) Twitter fiókot Donald Trumptól, akit a Twitter már egyébként is letiltott.

Biden azt írja első posztjában, hogy „nincs vesztegetni való időnk, ha az előttünk álló krízis megoldásáról van szó. Ezért ma azzal a célllal megyek az ovális irodába, hogy megkezdjem a munkát, amellyel ackióba lendülünk és segítünk az amerikai családoknak.”

18:00

Joe Biden elmondta első beszédét az Egyesült Államok elnökeként. A beszédet itt összegeztük.

17:50

Joe Biden letette az elnöki esküt, ő az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

17:44

Kamala Harris letette elnöki esküjét, ő az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök az Egyesült Államok történelmében.

Lila ruhájával Shirley Chisholm, az első fekete női elnökjelölt előtt tiszteleg, aki 1972-ben indult az elnökválasztáson.

17:30

Hamarosan megkezdődik a beiktatási ceremónia az amerikai Capitoliumnál, Washingtonban.

Joe Biden, az új elnök és Kamala Harris alelnök már megérkeztek a helyszínre, de gyülekeznek a meghívott vendégek is.

Többek közt jelen van Barack Obama és Michelle Obama, illetve Bill Clinton és Hillary Clinton is, de George W. Bush is megérkezett már.

Bernie Sanders, Biden előválasztási ellenfele is részt vesz az eseményen, és Lady Gaga is a helyszínen van, ő fogja énekelni az amerikai himnuszt.

A főszereplők és a meghívottak már elfoglalták a helyüket.

A program Kamala Harris eskütételével kezdődik, majd Biden teszi le az elnöki esküt. A CNN szerint az új elnök húszperces beszédet mond.

 

Valódi Hírek