A franciák szerint a textilmaszk sem véd a koronavírus új mutációjától

Eltanácsolták az embereket a használatától.

Módosította a maszkviselési ajánlásokat Franciaország Közegészségügyi Főtanácsa. Erre a dél-afrikai és a nagy-britanniai koronavírus-mutációk fokozott terjedése miatt volt szükség.

Az eddig az ajánlott védőeszközök között szereplő textilmaszkok nem biztosítják a szükséges védelmet a koronavírus-fertőzés új, sokkal fertőzőbb változatai ellen.

Franciaországban jelenleg minden beltéri közterületen és körülbelül 400 településen kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata. Ha valaki nem hord maszkot, 135 eurós, azaz magyar forintra átszámítva közel 50 ezer forintos bírságot kaphat. A maszkok típusai között a szabályozás nem tesz különbséget.

A járvány tavaszi hulláma, valamint a második hullám első fázisa során ajánlott textilmaszkok által nyújtott védelem mértéke eltérhet az anyag vastagsága és minősége miatt.

Az elmúlt hónapokban sok kisvállalkozás kezdett maszkokat készíteni, azonban a beáramló részecskék ellen nem minden maszk nyújt hatékony védelmet.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint „{a} kézműves maszkok a világ legjobb szándéka ellenére sem feltétlenül nyújtanak garanciát” a megfertőződés ellen. Az egészségügyi tanács éppen ezért az orvosi maszkok használatát ajánlja — ami azért érdekes, mert az legkevésbé a használóját védi a megfertőződéstől.

Didier Lepellier, a munkacsoport vezetője nem tanácsolja a legnagyobb védelmet nyújtó FFP2-es és 3-as maszkok viselését. Ez amiatt van, mert ezen maszkok használatához bizonyos ismeretek szükségeltetnek, a helytelen használat miatt ugyanis ezek sem nyújtanak megfelelő védelmet.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek