A közgazdász szerint Orbán tévúton jár, amikor adócsökkentéssel akarja megvenni a fiatalokat

Hiába jut mindenről az adócsökkentés eszébe.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy legkésőbb 2022. január elsejétől, azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadómentességet kapnak.

Az ATV-nek nyilatkozó Pogátsa Zoltán közgazdász szerint Orbán bejelentésének az a célja, hogy segítse a fiatalok elhelyezkedését, miközben nem ez az uniós közös gondolkozás. Szerinte ugyanis az unió politikája a fiatalokkal kapcsolatban az az Ifjúsági Garancia Program, amely azt a célt szolgálja, hogy a 25 év alattiak vagy dolgozzanak vagy tanuljanak.

A szakember úgy gondolja,

ha valaki segíteni akar a fiatalokon, akkor emelje meg a tankötelezettséget, és költse a pénzt, azoknak a képzésére, akik nem tudnak elhelyezkedni.

A 25 év alattiak jelentős részének pedig szerinte oktatásban kellene lennie. Pogátsa úgy vélte, a bejelentés beleilleszkedik az elmúlt 10 év politikájába.

„Orbán Viktor, ha gazdasági problémával szembesül rögtön az adócsökkentés jut eszébe. Adócsökkentéssel próbál reagálni bármilyen problémára, ez szerintem nem egy járható út”.

A közgazdász szerint ugyanakkor szükség lenne egy progresszív adórendszerre is, ami az összes felnőttkorú emberre ugyanúgy vonatkozik, és a bevételekre koncentrál.

Pogátsa szerint Orbán bejelentésének célja inkább az, hogy megnyerje a fiatalokat. A Medián kutatása szerint ugyanis a Fidesz a 30 év alattiak körében rosszul áll. Hozzátette, hogy szerinte ezzel viszont nem fogja elérni a fiatalokat.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek