Kiderült: Tíz fős profi stáb havi több millió forintért tolja le a torkunkon Szijjártó hazugságait

Ez az a stáb, aki miatt magyarázkodásra kényszerült a miniszter a jachtozása után.

Szijjártó Péter az egyik legnépszerűbb kormánypárti politikus. A Facebookon legalábbis. A külgazdasági- és külügyminisztert ugyanis 216 ezer felhasználó követi a közösségi oldalon. Mindez természetesen nem véletlen.

A hvg.hu információ szerint a külügyi tárca tizenhét fős sajtóosztályán felül, közvetlenül Szijjártó Péternek is dolgozik egy tíz emberből álló sajtós stáb havi több millió forintért.

Ennek köszönhetően Szijjártó közösségi médiás aktivitása és népszerűsége a koronavírus-járvány tavaszi szakasza óta igencsak megnőtt. Ekkor a hivatalos oldalát még csak nyolcvanezren követték. A tudatos brandépítésnek hála viszont

Orbán Viktor 1,1 milliós követőtábora után az övé a legmagasabb.

Mint ahogyan a miniszterelnök, úgy Szijjártó is több fontos vagy fontosnak gondolt döntésről, beruházásról is a Facebookon tájékoztatott, így téve gyakorlatilag megkerülhetetlenné az oldalt.

A miniszter a munkaügyeken kívül igyekszik a „hétköznapi” oldalát is megmutatni: posztolt már például egy Kis Grofóval közös buliról, de többször előkerülnek munkahelyi kulisszatitkok és előszeretettel osztja meg annak az Együtt az Autistákért Alapítvány felhívásait is, amelynek egyébként a felesége az elnöke.

Arról, hogy az egyes minisztereket milyen kommunikációs stáb segíti, keveset tudni. A közösségi médiában történő aktivitásból azonban az látszik, hogy a legtöbb, nagyobb követőtáborral rendelkező kormánytag legalább egy-két, kifejezetten a Facebookra specializálódott szakértővel dolgozik együtt.

Különösen igaz ez Varga Judit igazságügy-miniszterre, aki százezer feletti követőtáborral bír, vagy Kásler Miklósra, akinek ugyan csak húszezer követője van, mégis profi kommunikáció áll a személyes brandje mögött.

A portál úgy tudja, a kormányban mindenki szabadon dönthet arról, hogyan és milyen mértékben használja a közösségi oldalakat. Novák Katalin tárca nélküli miniszter 86 ezer követővel, Varga Mihály pénzügyminiszter 71,6 ezerrel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 50 ezer követővel mind aktív résztvevői a Facebooknak.

Velük ellentétben Pintér Sándornak nincs is hivatalos Facebook-oldala, ahogy Palkovics László innovációs miniszternek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek sincs fent a közösségi oldalon.

A hvg.hu az összes minisztériumot megkérdezte arról, hány embert foglalkoztatnak a sajtóosztályon, hányan segítik közvetlenül az egyes miniszterek kommunikációját, de válasz egyik tárcától sem érkezett. Ami egyfelől megszokott, másfelől megkérdőjelezi, hogy mire is megy el a minisztériumok kommunikációjára költött pénz.

Nem hivatalos forrásból ugyanakkor úgy tudják, hogy a külügyminisztérium különösen erős ezen a területen: a 17 fős sajtóosztály mellett a miniszteri kabinetben vannak, akik közvetlenül a külgazdasági- és külügyminiszter médiamegjelenésen dolgoznak.

Szijjártó Péter mellett például sajtófőnök, sajtófőnök-helyettes, sajtófigyelő, három sajtómunkatárs, személyi fotós, két személyi operatőr, valamint egy vágó is dolgozik.

Ezen felül a tárca tavaly kötött szerződései között található olyan, amiből kiderül: a kabinetben egyébként személyi operatőrként dolgozó Kodák Adrián 2020-ban bruttó 7,7 millió forintért szerződött a tárcával „külügyminisztériumi és diplomáciai események dokumentálására”, de szerkesztői feladatokra és kommunikációs tanácsadásra is fogadtak fel egy-egy embert.

Noha a miniszter nyilvános megjelenései valóban profik, nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a több millió forintból fenntartott szakértői stáb volt az, akik miatt tavaly nyáron Szijjártó magyarázkodni kényszerült: augusztus 17-én ugyanis egy olyan fénykép került ki az oldalára, amin telefonálás közben, a dolgozószobájában látható.

Egy nappal korábban pedig egy olyan fotó látott napvilágot, amin egy tárgyalóteremben, öltönyben mobilozik. Csakhogy augusztus 16-án az Átlátszó fotóriportere a Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton látta és fotózta le a minisztert, méghozzá Horvátországban, az Adrián, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében, nyaralás közben.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek