Orbán a 60 év feletti krónikus betegeknek adná a vakcinát, amivel Kínában még csak az ennél fiatalabbakat oltják

Szijjártó közben bejelentette, hogy az orosz gyártóval is intenzívebbé váltak a megbeszélések.

„Minden egyes nap, ami az Európai Bizottság késlekedése miatt a mostani szigorításokkal telik, az újabb és újabb gazdasági károkat okoz az egész Európai Uniónak, és napi szinten emberek életét veszélyezteti, ezért fontos, hogy minél gyorsabban be tudjuk oltani az embereket itt Magyarországon. Ezért döntöttünk úgy, hogy külön vakcinabeszerzési utakat is keresünk.

Szeretném tájékoztatni önöket, hogy mind a kínai, mint az orosz gyártóval intenzívebbé váltak a megbeszélések. Amint a magyar nemzeti hatóság megadja az erre vonatkozó engedélyt, megkezdjük a vakcinák szállítását a keleti irányból”

– jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kazinczbarcikán, ahol a Linde Gáz helyi befektetéséről beszélt.

Szijjártó hozzátette, emellett folyamatosan konzultálnak az Egyesült Arab Emirátus és Bahrein kormányával is, ezekben az országokban ugyanis a kínai oltóanyagot használták fel. A tőlük kapott tapasztalatokat, illetve dokumentációkat pedig fel tudják használni a nemzeti hatóság az engedélyezési folyamatban.

A kínai oltóanyaggal kapcsolatban egyébként kiderült az is, hogy az eddigi tapasztalatok és kutatási eredmények alapján a Sinopharm vakcinája a 3 és 17 éves korúak körében is biztonsággal használható. Habár az egyelőre nem derült ki, hogy melyik vakcináról van szó, Kínában ugyanis két vakcinát gyártanak, és mindkettő a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszában tart.

A Reuters értesüléseit Yang Xiaoming, a kínai állami gyógyszercég, a Sinopharm leányvállalata, a CNBG vezetője is megerősítette, ugyanakkor elmondta azt is, hogy a hatvan évesnél idősebbek esetében további kutatási adatokra van szükség ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani a vakcina hatékonyságával kapcsolatban.

Kínában ez mindeddig azért nem okozott problémát, mert az európai vagy amerikai oltási tervvel ellentétben ott a 18-59-es korosztályt oltják be először. A júliusi sürgősségi engedélyeztetés óta már több mint négymillió ember kapta meg a védőoltást.

Ez ugyanakkor azért érdekes, mert Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli nyilatkozatában arról beszélt, hogy az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus betegeket oltanák.

A legutóbbi információk szerint a kínai vakcina – amelyből a magyar kormány első körben egymillió adagot szerezne be – minimum 6, de legalább 8 hónapra biztosan védettséget nyújt a koronavírus ellen.

(Szijjártó Péter – Facebook/ 444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Valódi Hírek