Csányi Sándor szerint nem kell több stadion

Amit tíz év alatt költöttek el, azt 40 év alatt kellett volna.

„A folyamatban lévő nagyberuházások lezárása után nincs szükség további stadionok építésére.” — mondta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a Puskás Ferenc Stadion egyik VIP-páholyába szervezett csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

Csányi elmondta, hogy maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, majd rátért a magyar labdarúgást érintő kérdésekre. A tíz éve indult futballfejlesztési programról azt mondta,

„Úgy ítéljük meg, hogy elég sok mindent elvégeztünk abból a stratégiából, amit célul tűztünk ki. Nyilván vannak olyan területek, ahol kevésbé voltunk sikeresek. Vannak bizonyos programok, amelyek gyakorlatilag befejeződtek, vagy legalábbis a fő célokat 95 százalékban teljesítettük, de ki kell jelenteni, ha nincs a kormánytámogatás, nem tartana itt a magyar futball.”

Infrastruktúra tekintetében még túl is teljesítették a kitűzött célt, értékelte az elmúlt tíz évet Csányi. Hozzáttette, hogy megérti azokat, akik szerint túl sok pénzt pumpáltak a labdarúgásba az utóbbi időben, de 30-40 éve stagnáló, leromlott állapotokat kellett helyrehozni, és ezt a folyamatot a Fidesz-kormány jelentősen felgyorsította. Amit tíz év alatt költöttek el, azt 40 év alatt kellett volna ugyanígy elkölteni, így véleménye szerint ha a folyamatban levő beruházások befejeződnek,

nincs szükség további stadionok építésére.

A játékosszám növelése meglátása szerint lépést tartott a pályafejlesztéssel, a magyar bírókat pedig európai színvonalúnak tartja.

Az NBI létszámával kapcsolatban elmondta, hogy az MLSZ nem törekszik további létszámnövelésre, sokkal inkább a stabilitás a cél, és 12 csapat nem tűnik kevésnek. A problémát inkább abban látja, hogy túl sok a budapesti és a kisvárosi csapat.

Az NBII-nél már reálisnak látja a létszámnövelést.

A klubok gazdálkodásáról azt mondta, hogy az első három osztály csapatai részesednek a Szerencsejáték Zrt.-től származó, valamint a televíziós bevételekből. Az MLSZ éves költségvetése például már 40 milliárd forint, bár az összeg nagy része tao-támogatás és egyéb olyan juttatás, ami csak keresztülfolyik a szövetségen, mielőtt az egyesületekhez kerül.

Problémának nevezte, hogy sok olyan külföldi játékos játszik Magyarországon, akik egyáltalán nem jobbak hazai társaiknál, és lassan halad a magyar tehetségek beépítése a csapatokba.

Abban is hiányérzete van, hogy a klubok bevételeiből keveset fordítanak játékosvásárlásra.

Elmondta, hogy Marco Rossi szerződését meghosszabbítják, amint sikerül megegyezni a folytatással kapcsolatos feltételekről.

(24.hu nyomán)

 

Valódi Hírek