Nem árulja el a kormány, hogy miről akar egyeztetni az önkormányzatokkal

Pedig a túlélésük a tét.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége közös állásfoglalásban tiltakozik az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.

A kormány január elejére ígérte az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának január 14-i ülése napirendjének ismertetését, de ez a mai napig nem történt meg, ezért az önkormányzatok közzétették elvárásaikat ezzel kapcsolatban:

1. Az egyeztetésen kerüljön napirendre a koronavírus-járvány miatt az önkormányzatoknál keletkezett többletköltségeknek és elvonásoknak, a bevételkiesésekkel arányos kompenzációja.
2. A kormány részletesen tájékoztasson a helyi iparűzési adó felére csökkentése miatt az önkormányzatoknál keletkezett károk kompenzációjának módjáról.
3. Mind a 25 ezer fő alatti települések kompenzációja, mind pedig a 25 ezer fő feletti városok kártalanítása csakis átlátható, ellenőrizhető módon, mindenféle politikai szemponttól mentesen történhet.
4. A kormányzati megszorítások 7-szer nagyobb mértékben sújtják az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, a kompenzációs rendszer azonban nem lehet más, csakis normatív, a települések kompenzációs eljárásában semmiféle egyedi alkuknak helye nincs. Határozottan tiltakozunk az ellen, ha a kormány a magyar településeken élő polgárok között politikai véleményük alapján kíván különbséget tenni.
5. A karácsonyi ünnepek idején hozott, a fideszes vezetésű megyei jogú városokkal az ellenzéki vezetésűek kárára kivételező pénzosztási gyakorlat megváltoztatásával a kormány a megszorítások miatt kieső bevételek arányában, politikai szempontoktól mentesen biztosítson működési kompenzációt a megyei jogú városok számára, a közszolgáltatások biztonságos ellátása érdekében.
6. A kormány a megszorításaA kormányival okozott károk kompenzálásáról csakis az önkormányzati szövetségekkel egyetértésben hozzon döntést a fenti elveknek megfelelően.
Az egyeztetés eredményességének tétje a magyar városok és falvak működőképessége, és az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások ellátása — írják az állásfoglalásban.