Karácsony Gergely feladta az ultimátumot: Teljeskörű kompenzációt várunk a kormánytól, egyedi alkuk nélkül

Holnap tárgyalnak a kormánnyal az iparűzési adó megfelezéséről.

Csütörtökön, azaz holnap ül tárgyalóasztalhoz a kormány a Budapesti és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőivel azzal kapcsolatban, hogy milyen kompenzációra számíthatnak az önkormányzatok a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése miatt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az ATV Híradójának ezzel kapcsolatban elmondta, az önkormányzatok a bevételkieséssel arányos kompenzációra számítanak, az iparűzési adó megfelezése ugyanis nem veszélyeztetheti a közszolgáltatásokat.

A főpolgármester azt mondta:

az ő követelésük az, hogy a kormány ne sújtsa tovább az önkormányzatokat.

Karácsony hozzátette, abban az esetben viszont, ha a kormány úgy gondolja, hogy csak adócsökkentéssel lehet a vállalkozásokat levegőhöz juttatni, akkor ne az önkormányzatok bevételeit csökkentse, vagy legalább kompenzálja azokat.

Szerinte a kormány az elmúlt időszakban olyan célokat támogatott, amelyek amellett, hogy kétségesek, egyáltalán nem volt sürgősek, így vélekedése szerint nem okozhat gondot az önkormányzatok kompenzálása.

Karácsony elmondta, szeretné, ha kiderülne, hogy a kormány intézkedése mögött politikai szándék áll-e, azaz az önkormányzatokat akarják gyengíteni, vagy valóban a vállalkozásokat segítenék, a két dolog ugyanis nem ugyanaz.

A szövetségek pedig azt szeretnék, ha a kompenzáció egyedi alkuk és mindenféle politikai szándék nélkül valósulna meg.

„Az a politikai szándék, hogy a kormány egyenlő mércével akarja mérni a magyar településeket, ez most megkérdőjelezhető.

De mi nem adjuk fel a reményt, hogy rávegyük a kormányt, hogy az egyedüli helyes álláspontot képviselje” – mondta Karácsony Gergely, aki reméli, hogy ezt az álláspontot a csütörtöki tárgyaláson pártállástól függetlenül, közös véleményként tudják majd a kormány elé vinni.

Az ATV Híradójából emellett az is kiderült, hogy a két szövetség még nem kapott tájékoztatást a holnapi ülés napirendjéről.

Karácsony a szerdán este közzétett Facebook-bejegyzésében emellett hozzátette azt is, hogy a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (FŐÉT) munkavállalói és munkáltatói oldala is egyetértett abban, hogy az iparűzési adó elvonása jelentős további forrásvesztést okoz a Fővárosi Önkormányzatnak.

„A válság miatti feszített költségvetési helyzetben olyan lépésekre kényszerítené az önkormányzatot, amely jelentős kihatással lehet a vállalkozások és a lakosság által igénybe vett infrastruktúrára és közszolgáltatásokra. A Fővárosi Idősügyi Tanács után a FŐÉT is azon az állásponton van, hogy Budapest csak akkor tudja magas színvonalon ellátni a fontos közfeladatait, ha a kormány kompenzálja az iparűzési adóbevétel kiesését” – írta a főpolgármester.

Mind a budapesti munkaadók, mind a munkavállalók egyetértenek abban: a kormánynak kompenzálnia kell a Fővárosi…

Posted by Karácsony Gergely on Wednesday, 13 January 2021

Valódi Hírek