Erdő Péter az új Makovecz-katedrálisról: Budapesten nincs szükség egy új, nagy templomra

A bíboros engedélye nélkül viszont nem valósulhat meg a beharangozott templomépítés Budapesten.

Beszámoltunk róla, hogy megvalósulni látszik az a terv, amely szerint Makovecz Imre utolsó munkája alapján építhetnek katedrálist a krisztinavárosi Apor Vilmos téren.

A HírTV Credo című műsorának készítői ugyanis múlt pénteken arról beszéltek, hogy Makovecznek eddig épp a szülővárosában, Budapesten nem állt egyetlen épülete sem, ugyannakor élete végéig dolgozott egy katedrális tervein, amit most szeretnének megvalósítani. Az építész fia a tervvel kapcsolatban arról beszélt, hogy a katedrális Makovecz életművének csúcsa, koronaékszere lehet.

A katedrálissal kapcsolatos tervekről viszont Erdő Péter bíboros, prímás a Válasz Online-nak adott interjújában azt mondta, hogy

„Ekkora templomban, projektben az egyházmegyében mi nem gondolkodunk, márpedig tudtommal Budapesten szeretnék megvalósítani. (…)

„Szerencsére nagy ünnepeken megtelnek a nagy templomok – az esztergomi bazilikában például nagyon sokan voltak január 1-jén is. (…) Ettől függetlenül azonban kétségtelen:

Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség – ezt természetesen a művészeti érték megkérdőjelezése nélkül mondom”.

A bíboros szerint a templomépítés több mint ezer éve püspöki engedélyhez kötött, és az is meg van szabva, hogy milyen feltételeknek kell érvényesülniük ahhoz, hogy püspökként ő megadhassa az engedélyt.

„Először is annak, hogy biztosítva legyen az építkezés fedezete, ráadásul a működtetés költségei is. Pontos költségvetést ugyan nem láttam az említett tervről, de sejthető, hogy irdatlan összeget emésztene fel” – vélekedett a bíboros, aki szerint nemcsak a megvalósítás, hanem a templom későbbi karbantartása is nagy összegeket ölelne fel.

Jelenleg azonban még a fővárostól kapott, a budapesti templomok karbantartására szánt több évtizedes adosságaikat is csak lassan tudják törleszteni.

Azzal kapcsolatban, hogy az állam akár százmilliárdot is odaadhat a Makovecz-tervre Erdő Péter elmondta, hogy nem neki kell megítélnie, hogy a terv mennyire célszerű a költségvetés szempontjából. Ugyanakkor a felmerült tervekkel kapcsolatban olyant is hallott, hogy nem feltétlenül katolikus templom épülne az Apor Vilmos téren, hanem „egy afféle nemzeti panteon”.

(Válasz Online nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Valódi Hírek