Katedrális épülhet a budai Apor Vilmos téren

Makovecz Imre dédelgetett álma megvalósulhat.

A HírTV Credo című műsorának készítői Makovecz Imre utolsó munkájáról mutattak be egy összeállítást pénteken. Makovecznek eddig pont a szülővárosában, Budapesten nem állt egyetlen épülete sem, élete végéig dolgozott azonban egy katedrális tervein.

Makovecz úgy gondolta, a felső-krisztinavárosi katedrálisnak az Apor Vilmos téren lenne a helye, a csatorna forrásai szerint pedig

„ez a terv most megvalósulni látszik”.

A Heti Válasz még 2011-ben, a tervek előkerülése után írta meg, hogy bár valóságos mozgalom épült a templomépítési tervekre, azt a magyar katolikus egyház nem támogatta.

Nagy Ervin országos főépítész, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége, Makray Katalin, Lovas István közíró, Lóránt Károly közgazdász – néhány név azok közül, akik a napokban valóságos mozgalmat indítottak azért, hogy épüljön meg Budán Makovecz Imre tervezett fő műve, a Hegyvidék katedrálisának álmodott épület. A Civil Összefogás Fórum 500 ezer forint kezdőtőkével még gyűjtést is indított a becslések szerint legalább tízmilliárdos beruházás elindítására – csakhogy az ügyben illetékes esztergom-budapesti főegyházmegye közleménye mindjárt az elején lehűtötte a kezdeményezők lelkesedését. Az egyház közölte, hogy templom építéséről csak ők dönthetnek, a szándékuktól eltérően ezt nem lehet indítványozni, sőt az engedélyük nélkül gyűjtést sem szabad kezdeményezni” — írta meg akkor a lap.

A HírTV riportja szerint a katedrális legvégső formáját halála után barátja, Nagy Ervin álmodta meg, aki elmondása szerint a legkorszerűbb módszerekkel fejezi be a tervező munkát. Makovecz Pál, az építész fia így fogalmazott a tervekkel kapcsolatban:

„A templom, amely a szem számára is megmutatja Isten nagyságát, sokak szerint égbetörőbb és kifejezőbb, mint Gaudí Sagrada Familia-ja. Ez a terv az életmű csúcsa, a koronaékszer.”

„A templom a magyarság és az európai kereszténység szimbolikus zarándokhelyévé válhat, amely képes pasztorálni, megtéríteni, nagy hatást gyakorolni hívőre és nem hívőre egyaránt. Jelet kell adni, meg kell vallani a hitünket, hogy megérinthessük azokat is, akik számára mindez ma még távoli.” — fűzte hozzá.

A katedrális angyalszobrait Melocco Miklós készíti.

(HírTV/Telex nyomán)

Valódi Hírek