Akár kötelezővé is tehetik a koronavírus elleni védőoltást

A szakember szerint ez össztársadalmi érdek.

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint nem lenne semmi akadálya, hogy Magyarországon kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást.

Dr. Nagy Marcell a Szabad Európának nyilatkozva elmondta, a vakcina általánosan kötelezővé tétele minden esetben az országos tisztifőorvos hatásköre, ugyanakkor egy munkáltató dönthet úgy, hogy védőoltáshoz köti az adott munkakört. Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása,

a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

Ezt a lépést a Semmelweis Egyetem vezetősége meg is tette: dolgozóiknak két választása van; vagy beoltatják magukat vagy kétnaponta teszteltetnek.

A MOK titkára úgy látja, az orvosoknál egyértelmű, hogy kérik az oltást – ő is beoltatta már magát – az egészségügyi dolgozók körében pedig csökken a bizalmatlanság a vakcina iránt. Hozzátette, megérti a szakdolgozók bizonytalanságát, a többi emberhez hasonlóan rájuk is ugyanúgy hatnak az ellentmondásos hírek.

A szakember szerint noha kulcsfontosságú lenne a jó kommunikáció, de az oltás hivatalos honlapja,

a Vakcinainfo gyakorlatilag üres,

pedig ott lenne a helye minden vakcinával kapcsolatos hivatalos tájékoztatásnak, dokumentumnak, leegyszerűsített, közérthetően tálalt információnak. Ezek hiányában pedig nehezen várható el az emberektől, hogy bármiféle döntést hozzanak, mikor hivatalos tájékoztatás gyakorlatilag nem létezik.

A titkár hangsúlyozta: az emberekkel elsősorban azt kellene megértetni, hogy a koronavírus sokkal veszélyesebb, mint maga az oltás.

Hangsúlyozta, a beoltottaknál semmilyen súlyos allergiás reakció nem volt.

Dr. Nagy Marcell szerint az oltás össztársadalmi érdek. Hiszen nincs más választás, mint az oltás, ha vissza akarjuk kapni az életünket. Ezt kell világossá tenni!

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek