Sarkukra álltak a demokraták: Napokon belül megindulhat a második impeachment Trump ellen

Már az is megvan, milyen vádpont alapján.

Az Egyesült Államok képviselőházának republikánus tagjai megakadályozták hétfőn, hogy a testület határozatban szólítsa fel Mike Pence alelnököt Donald Trump elnök elmozdítására – írja a CNN.

Ahhoz ugyanis hogy a határozat hivatalos erejűvé váljon, egyhangúságra lett volna szükség. Alex Mooney nyugat-virginai republikánus képviselő azonban kifogással élt vele szemben. A képviselőházban így kedden vagy szerdán tarthatnak erről szavazást, és várhatóan a demokrata többséggel elfogadhatják.

Pence-nek ugyanis az alkotmány 25. kiegészítése alapján lehetősége van arra, hogy a kormányzat tagjait megszavaztassa az elnök alkalmasságáról, illetve alkalmatlanságáról feladatainak ellátására. Abban az esetben ugyan, ha a többség alkalmatlannak minősíti Trumpot, akkor az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át.

Mindeközben a Demokrata Párt javasolta azt, hogy elindítsák Trump ellen az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) – írja a hvg.hu amerikai sajtóértesülésekre hivatkozva.

A demokraták beadványa szerint ugyanis az elnök zendülésre bujtotta fel híveit, akik ennek hatására támadták meg január 6-án az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr is életét veszítette.

Az amerikai képviselőház jövő héten dönt a javaslatról. Abban az esetben viszont, ha a beadvány átmegy,

Trump lehet az első amerikai elnök, aki ellen hivatali ideje alatt két alkalommal is megindul az impeachment.

A javaslat benyújtásának egyik feltétele ugyanakkor éppen az lenne, hogy Pence életbe léptesse a 25. alkotmánykiegészítési eljárást, és alkalmatlanná nyilvánítsa Trumpot a hivatali teendők ellátására.

Ennek hiányában a demokraták egy másik, ma bemutatott dokumentum alapján indíthatják el az impeachment eljárást Trump ellen. Beadványukban arra hivatkoznak, hogy

  • Trump több alkalommal is megalapozatlanul azt hangoztatta, ő nyerte a november 3-i elnökválasztást,
  • január 3-án felbujtó beszédet tartott a szimpatizánsainak, akik emiatt megtámadták a Capitoliumot
  • illetve arra, hogy egy választási hivatalnokra megpróbált nyomást gyakorolni azért, hogy szavazatokat találjanak neki Georgia államban.

A vádpont szerint Trump ezekkel súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államok és kormányzati intézményeinek biztonságát, a demokratikus rendszert és beavatkozott a békés hatalomátadási folyamatba – írja a Telex.

Az impeachment elindításáról kedden vagy szerdán dönthetnek a képviselőházban, és amennyiben az eljárás megindul, a Szenátus tárgyalást tart majd arról, hogy bűnösnek mondja-e ki az említett vádban.

Az eljárás ugyanakkor feltehetően csak Joe Biden beiktatása után érhet véget, az eredménye többek között ugyanakkor az lenne, hogy Trumpot megfosztanák a volt elnököknek járó juttatásoktól, illetve eltilthatják attól is, hogy induljon a 2024-es elnökválasztáson.

(hvg/telex/cnn nyomán)

 

Valódi Hírek