Kezdhetnek izgulni Orbánék: A portugálok készek folytatni az eljárást Magyarország ellen

Már májusban sor kerülhet a meghallgatásra.

Az Európai Unió féléves portugál elnöksége arra készül, hogy meghallgatást tart az Európai Tanácsban folyó jogállamisági eljárás keretében Magyarország és Lengyelország jogállamisági helyzetéről – írja az Infostart.

A brüsszeli EU Monitor beszámolója szerint Mariana Vieira da Silva, a féléves elnökség munkájáért felelős portugál államminiszter közölte, májusra tervezik a meghallgatást – de csak akkor, ha az európai járványhelyzet lehetővé teszi a miniszterek személyes részvételét.

Az Európai Parlament 2018 őszén kezdeményezte, a 7. cikk szerinti EU-tanácsi jogállamisági eljárás megindítását, míg Lengyelország ellen már 2017-ben megkezdték a folyamatot. A Magyarország elleni eljárás alapját az a Sargentini-jelentés adta, amelyet az EP kétharmada megszavazott, és amely számos területre vonatkozóan vélelmezte a jogállamisági feltételek rendszerszintű és tartós megsértését.

Az elmúlt két évben a féléves elnökségek közül csak a 2019 második felében soros finnek léptek az eljárás ügyében: a folyamat ekkor lépett a formális meghallgatás szakaszába. A 2020-as horvát, majd a német féléves elnökség alatt azonban nem történt előrelépés.

Azzal, hogy a portugálok most ismét elővették a kérdést, elvben ismét esélyt adódhat arra, hogy májusban folytassák az eljárást. Azt pedig, hogy a portugálok valóban figyelmet szentelnének az ügynek, Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter is megerősítette.

Az EU-szerződés 7. cikkelye egyébként azt szabályozza, hogyan indítható büntető és számonkérő eljárás az EU alapértékeit súlyosan megsértő tagállamokkal szemben.

(Infostart nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/01/11/orban-a-sajatjait-is-atverte-folytatodik-magyarorszag-ellen-az-eljaras-amit-allitolag-leallitott

Valódi Hírek