Botrány: Adócsalási ügyben érintett Pintér Sándor egyik vagyonvédelmi cége

A NAV lecsapott a vállalat vezetőire.

Pintér Sándor, az Orbán-kormányok mindenkori belügyminisztere a kilencvenes évek elején nyugállományba vonult rendőrtársaival biztonságvédelmi céget alapított. Ez a vállalkozás most – további 40 biztonságvédelmi céggel egyetemben – az egyik, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt indult büntetőügy egyik érintettje – írja a hvg360.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói ugyanis lecsaptak a vagyonvédelmi cégek vezetőire, köztük a Pintér által alapított Preventív-Security Kft. vezetője, Cz. Gábor is érintett egy költségvetési csalási ügyben.

A NAV nyomozói évekkel korábban kezdték meg az ügy kivizsgálását, amelynek folyománya a decemberi rajtaütés. A hvg360 szerint az ügy hátterében a biztonságtechnikai piacon megszokott trükközések állhatnak.

A szektorban megszokott az adóelkerülés és a jogszabályok kijátszása, illetve a vagyonőrök után fizetendő áfacsalás is meglehetősen klasszikusnak mondható. A csalással gyanúsított vezető ügyvédje, Papp Gábor a lapnak elmondta, hogy Cz. Gábor panasszal élt a gyanúsítás miatt, és – a feltételezésekkel szemben – őt nem vették őrizetbe.

Cz. Gábor 1999-ig a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági vezetőjeként dolgozott. Pintér Sándor a 90-es évek elején országos rendőrfőkapitány volt, ekkoriban Cz. Gábor Valenta Lászlónak volt az Országos Rendőr-főkapitányságon a bizalmasa.

A Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ kormány alatt Pintért Kuncze Gábor akkori belügyminiszter elbocsátotta a rendőrségről azzal a Valentával együtt, aki akkoriban az ORFK gazdasági és informatikai igazgatójaként tevékenykedett.

Az első Orbán-kormány idején Pintér Sándort belügyminiszterré nevezte ki Orbán Viktor, a kabinetvezetője pedig a már említett Valenta László lett. A 2002-es kormányváltás után Valenta visszatért a Preventívhez.

(hvg360 nyomán)

Valódi Hírek